În satele din Ardeal se păstrează încă nealterate vechi tradiții, pe care oamenii locului se îngrijesc să le ducă mai departe, să le transmită generațiilor viitoare, așa cum și ei le-au moștenit. În țara Zarandului o astfel de datină este mersul cu Ciorolița, eveniment de sacralitate populară derulat cu participarea întregii obşti săteşti.

Așa se întâmplă la Țebea, an de an, unde oamenii iau parte în Ajun de Bobotează, la Ciorolița, obicei unic şi inedit, care a dăinuit de secole pe aceste meleaguri. Duminică seara, în sat a fost sărbătoare și o mulțime de oameni au luat parte la acest eveniment cu tradiție îndelungată.

”Tineri și maturi, bǎieți și fete, majoritatea mascați și îmbrăcati „de tot râsul”, se adună după-amiaza, în ajunul de Bobotează, pe dealurile celor două văi ale satului: la Cuci (altadatǎ Gezuieni) cei din Valea Minei și pe Dâmbu Mare cei din Valea Căraciului. Aceştia aduc cu ei felurite obiecte care pot produce zgomot puternic: tălăngi de vite, clopote de oi, bucăți de tablă de la sobe, instrumente de suflat, alte obiecte stridente. Când ziua se îngână cu noaptea, se pleacă pe ulitele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!” însoțite de zgomote asurzitoare, joc şi bună dispozitie într-o gălăgie generală”, se arată pe pagina de Facebook ”Tebea, Hunedoara, Romania”


.
Cei care merg cu Ciorolița intră prin curțile oamenilor, unde sunt primiți cu țuica, vin, prăjituri sau cozonac, așa încât tot anul să le meargă bine.
Pentru că moții sunt mândri de trecutul lor, iar pentru ei istoria e sfântă, ultima oprire a fost la mormântul lui Avram Iancu, unde s-a cântat Marșul lui Iancu, dar și Imnul Național al României.

Călin Petru Marian, senator PNL de Hunedoara, este fiu al satului și a fost prezent și anul acesta alături de localnici la Ciorolița.

”M-am simțit din nou ca în copilărie astăzi, când am luat parte, cu multă emoție, la Ciorolița, obiceiul păstrat cu sfințenie de secole la Țebea, în satul sufletului meu, și transmis din generație în generație.
Cete de tineri şi săteni colindă din casă în casă, deghizaţi în “toate cele rele”, aprind focuri la intersecţii şi dansează în gospodăriile oamenilor pentru a alunga piaza rea şi ghinionul. Nici valorile noastre culturale, istorice sau spirituale nu sunt uitate și mă bucur că Eroul nostru Național, Avram Iancu, este omagiat an de an chiar în preajma sfintei sărbători de Bobotează.
Participarea la Ciorolița este o experiență unică și un prilej de a simți în mod direct legătura strânsă cu obiceiurile noastre ancestrale. Această datină reprezintă un simbol al identității noastre culturale și un moment de comuniune între tineri și seniori, între trecut și prezent.
Ciorolița nu este doar o sărbătoare unică a acestei zone, ci și un moment de reflecție asupra importanței de a păstra viu spiritul tradițiilor care ne definesc ca popor, al elementelor importante care ne leagă unii de alții.
Într-o lume în continuă schimbare, în care multe din vechile obiceiuri sunt uitate, Ciorolița ne amintește că istoria și cultura noastră trebuie să rămână vii, pentru a ne ajuta să înțelegem cine suntem și ce valori ne definesc.
Prin participarea la asemenea tradiții, nu doar că ne bucurăm de momentul prezent, dar și contribuim la păstrarea unui patrimoniu cultural neprețuit pentru generațiile viitoare”, spune Călin Petru Marian.

Carmen COSMAN – PREDA