Asociatia Activ Hunedoara si Devastation Longboard Crew în colaborare cu Primãria Municipiului Vulcan organizeazã Transylvania Downhill Pasul Vâlcan Freeride 2019, iar primii rideri deja au plecat în cercetarea traseului.
Cum e? Greu si frumos, tentant si cu multã adrenalinã, asa cum recunosc toti cei care sperã sã atingã aici performantele cele mai bune. „E prima datã. Am ales sã vin aici pentru cã e un drum unic. Am auzit cã e înfricosãtor drumul, din povesti, dar stiam ce mã asteaptã. Am luat-o usor si îmi place cum m-am dat prima turã. Mã pregãtesc. Cred cã am prins 65 km/h. Am mai prin 91 km /h la Strajã. Mã dau de 6 ani si pot sã zic cã nu e usor. Deja mi-am rupt pânã acum cãlcâiul si radiusul”, a spus unul dintre primii temerari, care, luni dimineatã, a încercat traseul. „E foarte fain, înfricosãtor drumul, dar o senzatie foarte fainã. Am mers în prima turã, am prins putin peste 70 km/h. Anul trecut am prins cam 90. Prima portiune dreaptã e ca un zid, cu o înclinare de 33 %. Mã dau de 3 ani si jumãtate si o datã mi-am rupt urât piciorul, dar e ok” , ne-a spus un alt rider.
De fapt, oamenii urcã la munte si din gondolã privesc cãzãturile, dar si cursele ametitoare ale acestor temerari. „I-am vãzut, e minunat. Sã îi vedem cum pun frâne si cum din mãnusile, în care au înserat metal, ies scântei, e spectaculos. Am venit aici si îmi place acest sport, dar sã îl privesc”, ne-au spus si cei care au urcat în prima zi sã vadã cum acesti temerari se acomodeazã cu traseul.
De luni, 22 iulie, a început a III-a editie a concursului Transylvania Downhill Pasul Vulcan Freeride care se va încheia în data de 25, aceasta fiind urmatã, în în perioada 26-28 iulie, de a II-a editie a Cupei Mondiale de Longboard din România. Sunt concurenti de pe toate continentele, cu doar o singurã exceptie. Organizatorii spun, însã, cã e o competitie durã, pe cel mai bun traseu din lume. „Vin de pe toate continentele. Ne lipseste numai Africa anul acesta. Am avut 2 anul trecut, dar acum lipsesc. Sunt 124 de concurenti. Primele 4 zile sunt de freeride, iar apoi e Cupa Mondialã, ceea ce stim deja, cã am ajuns, cu acest traseu în topul mondial. Sâmbãtã si duminicã vor fi întrecerile propriu-zise. Drumul e cel mai dificil din toate. Se pânde aici cea mai mare vitezã, iar noi încercãm sã intrãm în recordul circuitelor mondiale anul acesta. Trebuie sã prindem peste 114 km/h. Anul trecut s-a atins 119, dar nu oficial”, a spus Mihai Ormenisan, organizatorul competitiei.
Concursul are cinci categorii la care participantii s-au putut înscrie, acestea sunt open, woman, junior, masters si luge. La fiecare dintre aceste trei categorii existând trei câstigãtori. Si, ca orice cursã, are si favoriti.
„Sunt multi favoriti care merg în toatã lumea, dar este neamtul Sebastian, care e foarte bun si ãi place doar traseul nostru”, mai spune organizatorul. Aproape cã ti se taie respiratia când îi vezi cum alunecã cu vitezã, pe drumul cu multe curbe ce îsi schimbã directia, ei fiind în picioare pe acel longboard care coboarã la vale. Sunt tineri pasionati de adrenalinã si care au multe vânãtãi si julituri, pe care si le scund, ca sã arate cã acesta este un sport ce meritã practicat pentru frumusetea lui.
Împãtimitii acestui sport, care se desfãsoarã pe o placã de skate, dar ceva mai lungã, cu roti performante, au echipamente ce le protejeazã capul, coatele, genunchii si gleznele si prind astfel si 180 de km /h , pe un traseu sinuos, cu multe curbe.
Diana Mitrache