Sute de oameni se pregãtesc sã îngroase anul acesta rândul somerilor hunedoreni fãrã o sansã realã de a se reintegra profesional. Sunt o parte din minerii angajati la Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului si care nu au nicio protectie în fata sistemului.
Statul investeste sume importante în protectia socialã a persoanelor rãmase fãrã loc de muncã, respectiv indemnizatii de somaj si chiar salarii compensatorii si venituri în completare în unele cazuri, cum este si cel al minerilor ce pleacã prin programele de concedieri colective.
Ulterior, omul poate urma cursuri de calificare, care sã-l ajute sã-si gãseascã un alt loc de muncã, dar atâta timp cât este prins în sistem nimeni nu se îngrijeste sã-l pregãteascã pentru ce urmeazã, chiar dacã programele de restructurare sunt cunoscute cu luni de zile înainte. Iar minerii se trezesc aruncati pe piata liberã a muncii exact ca un copil în vâltoarea vietii, fãrã nici calificare care sã le dea sperante cã se pot reintegra profesional.
Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Muncã sunt notificati cu 30 de zile înainte de implementarea programului de concedieri colective si, între timp pot urmãri formarea continua. Codul Muncii prevede însã cã, din doi în doi ani, angajatul trebuie sã fie calificat însã numai în meseriile specifice locului de muncã.
Altfel spus, angajatorul are obligatia doar sã-l pregãteascã pentru o eventualã dinamicã din activitatea internã. Iar referindu-ne la mineri acestia pot deveni electricieni de minã, lãcãtusi, dar tot în domeniul extractiv. Formarea continua nu are nimic de-a face cu viitoarea „carierã” de somer în cãutarea altui loc de muncã, pentru acre nimeni nu-l pregãteste din timp.
AJOFM intervine. Dupã disponibilizãri
Si Agentia Judeteanã de Ocupare a Fortei de Muncã este prinsã în acest lant, dar rolul ei apare doar dupã ce are loc disponibilizarea.
E drept, la începutul acestui an administratia minierã a cerut sugestii celor de la ALOFM Petrosani privind recalificarea minerilor, dar mai mult de att nu s-a întâmplat. „Noi am avut o solicitare din partea Companiei, prin care ne-au cerut sprijin si niste idei pentru a-i pregãti pentru plecare din sistem.
Pânã în momentul de fatã stiu cã încã nu sunt pregãtiti pentru a intra pe piata muncii, deci pentru a schimba calificarea, dar nu este nicio problemã, pentru cã suntem noi pregãtiti, adicã în momentul în care vor intra în somaj sã-i recalificãm si sã-i reorientãm profesional. Stiu cã si ei au fonduri pentru recalificare, dar nu stiu dacã au reusit sã-i înscrie la cursuri”, a declarat Iuduth Babtan, sef ALOFM Petrosani.
Asa cã nu e de mirare cã fostii mineri ajung total nepregãtiti în evidentele Agentiei si e foarte greu sã-si gãseascã altceva de lucru.
„În zona noastrã îsi gpsesc mai greu, având în vedere cã ofertele de pe piata noastrã sunt destul de reduse. Foarte putini reusesc sã se încadreze, mai ales cã majoritatea sunt în prag de pensionare (n.r. minerii pot sã iasã la 45 de ani la pensie). Avem si oameni care au iesit din sistem si au reusit sã se încadreze, dar, din pãcate, majoritatea în alte zone, nu în Valea Jiului”, a mai spus Babtan.
Potrivit datelor de pânã acum, Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului – care cuprinde minele Petrila, Paroseni si Uricani – va aplica anul acesta un program de reducere a personalului care vizeazã 501 angajati. SNH – cu exploatãrile Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni – nu are încã în vedere reducerea personalului.
Carmen Cosman