Cheile Jiețului sunt locul unde fugi să găsești o oază de culoare, sunete și relaxare, dacă pandemia nu te-a lăsat să pleci în concediu. Și zeci de oameni urcă acest drum, pe DN 7A, o arteră îndreptată pe alocuri și puțin reabilitată. La final, însă, uiți de gropi și iei o porție mare de aer curat, în mijlocul unor peisaje care îți taie respirația.
Pe cheile Jiețului în sus, urcă mereu oameni cu mașini, pe jos, sau cu bicicletele și, neapărat cu un aparat de fotografiat, ori cu un telefon performant. Este păcat să nu surprindă acum culorile toamnei, mi-a spus un fost miner, care a lăsat adâncurile pământului și, de ani buni, vine în zonă să ne arate tuturor cât de frumoasă este zona pe care o avem. Și, când l-am întrebat ce caută pe Cheile Jiului, cu aparatul în mână, ne-a explicat.
„Sunt superbe aceste locuri, acum. Sunt zeci de culori, sute de nuanțe și, în fiecare zi, când vin, găsesc alt cadru, altă poziție. Vin de 8 ani, în fiecare zi. Lipsesc doar vara, când stau la țară, la părinții mei”, a povestit Vasile Laurențiu Sorin, fotograf de ocazie, dar cu sute de urmăritori pe rețelele de socializare.
Culorile toamnei sunt incredibile în acest anotimp, chiar dacă a răsărit soarele, ori dacă există un plafon jos de ceață. Cascade create de mici pâraie, prin stincă completează perfect susurul apei în defileu, iar copacii acoperiți pe trunchi cu mușchi gros și ruginiți de frigul toamnei, sunt din povești. Așa că, dacă nu ați avut un concediu în acest an, puteți oricând să plecați spre hotarul cu Vâlcea. Și, pe drum, poți vedea capre negre, foarte aproape de stradă.
„Ele stau în habitatul lor aici, iar paznicul de vânătoare de aici îl văd mereu că are grijă de ele”, a mai spus fotograful nostru.
Dar drumul DN 7A a fost recent petecit și reabilitat doar pe o porțiune unde era foarte degradat. DRDP Timișoara a pus și parapeți și acum poate fi străbătut mai ușor. „De la Km 16, dinspre Petroșani, s-a asfaltat, până la km 20, deci 4 km. Și s-a unit cu bucata de 2,5 km turnată acum vreo 4 ani. Sunt 7 km foarte buni. Turiștii pot să vină, că și gropile s-au mai astupat. E mai bine ca în anii trecuți”, mai spune Laurențiu Sorin Vasile.
O drumeție înspre Voineasa nu poate fi decât un moment de relaxare, acum, când pandemia ne ține mai mult închiși și izolați. Așa că, dacă vreți să vedeți ceva cu totul special, Cheile Jiețului sunt cel mai potrivit loc.
Diana Mitrache