Senatorii au adoptat în unanimitate proiectul de lege prin care Cetãtile dacice din Muntii Orãstiei vor fi transferate din administrarea Ministerului Culturii în administrarea autoritãtilor locale, respectiv la Consiliul Judetean Hunedoara si Consiliul Judetean Alba.
Alãturi de alti colegi parlamentari, senatorul PSD Cristian Resmeritã este semnatarul propunerii legislative privind regimul juridic al ansamblurilor si siturilor istorice si arheologice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, si unele mãsuri privind protejarea Cetãtilor dacice din muntii Orãstie.
“Principalele probleme identificate în prezent sunt cele privind statutul juridic al terenurilor, desemnarea unor administrator, lipsa cãilor de acces, suprapunerea pe aceeasi suprafatã a statutului de sit arheologic cu cel de arie natural protejatã, lipsa pazei, ceea ce duce la braconajul artefactelor, ceea ce constituie amenintãri la adresa acestor obiective. Toate acestea rãmân problem nerezolvate timp de 20 de ani, de când cetãtile dacice din muntii Orãstiei recunoscute pentru unicitatea lor în lume, au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cu o singurã exceptie, cea de la Sarmisegetusa Regia, unde Consiliul Judetean a devenit administratorul sitului, restul cetãtilor sunt o invitatie deschisã pentru cãutãtorii de comori, cât timp nimeni nu le are în administrare si nu se ocupã de ele. Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a trimis o atentionare prin care îsi exprimã îngrijorarea pentru starea cetãtilor dacice, iar tonul este unul imperativ, UNESCO solicitând un raport detaliat privind starea de conservare si pune problema unei examinãri tehnice”, aratã initiatorii proiectului.
“Votul unanim dat aratã cã senatorii au înteles importanta demersului de transmitere în administrarea Consiliului Judetean Hunedoara a cetãtilor dacice din Muntii Orãstiei.
În contextul actual, încredintarea administrãrii cetãtilor dacice cãtre Consiliul Judetean Hunedoara este cea mai bunã solutie, mai ales dacã tinem cont de modelul de administrare, ca exemplu de bunã practicã, de la Sarmizegetusa Regia.
Consiliul Judetean Hunedoara intentioneazã sã acceseze fonduri pentru efectuarea lucrãrilor specifice de conservare si restaurare, dar si pentru sustinerea activitãtilor de punere în valoare a siturilor din Muntii Orãstiei, cu scopul de a asigura integrarea lor în circuitul turistic international.
Ne exprimãm încrederea cã deputatii vor trata cu aceeasi responsabilitate acest demers si, în consecintã, vor da un vot favorabil acestei propuneri legislative”, spun reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara.
În 1999, toate cele 6 cetãti au fost înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, iar din 2001, prin noua Lege a monumentelor istorice, acestea au fost înscrise pe lista monumentelor separat, fãrã a se mai pune problema unei rezervatii arheologice. În 2006, printr-un ordin al Ministerului Culturii si Cultelor, zona celor 6 cetãti au fost desemnate ca ”zonã arheologicã de interes prioritar”. Sase cetãti au fost incluse în aceastã categorie, si anume Cetatea dacicã de la Grãdistea de Munte – Sarmisegetusa Gegia, capitala regatului dac – este localizatã în satul Grãdistea de Munte, comunã Orãstioara de Sus, judetul Hunedoara, cod LMI HD-I-s-A-03190, împreunã cu asezarea Fetele Albe cod LMI HD-I-s-A-03196; Cetatea dacicã de la Costesti – Cetãtuie – localizatã în satul Costesti, comunã Orãstioara de Sus, judetul Hunedoara, cod LMI HD-I-s-A-03178; Cetatea dacicã de la Costesti – Blidaru – localizatã în stul Costesti, comunã Orãstioara de Sus, judetul Hunedoara, cod LMI HD-I-s-A-03181;Cetatea de la Luncani – Piatra Rosie – localizatã în apropierea satului Alunu, comunã Bosorod, judetul Hunedoara, cod LMI HD-I-s-A-032200; Cetatea dacicã de la Bãnita – Bãnita – localizatã în satul Bãnita, comunã Bãnita, judetul Hunedoara, cod LMI HD-I-s-A-03156 si Cetatea dacicã de la Cãpâlna – Cãpâlna – satul Cãpâlna, comunã Sãsciori, judetul Alba, cod LMI AB-I-s-A-00020.