Ministerul Culturii propune ca situl arheologic din muntii Orãstiei sã fie trecute în administrarea Consiliului Judetean Hunedoara. Pe modelul cetãtilor dacice de la Sarmisegetusa Regia, Ministerul Culturii este de acord ca siturile arheologice sã fie administrate de Consiliul Judetean Hunedoara.
“Ministerul Culturii si Guvernul României nu au sustinut propunerea legislativã privind stabilirea unor mãsuri pentru protejarea, conservarea si punerea în valoare a cetãtilor Dacice din Muntii Orãstiei, propunere care avea în vedere crearea la nivelul Ministerului Culturii a unei Administratii a Cetãtilor Dacice, convind fiind cã nu aceasta reprezintã solutia optimã pentru a rezolva problema, în sensul în care pârghiile de actiune ale acestei suprastructuri nu erau suficient si clar definite. Fatã de aceasta, este de mentionat, ca principiu general, cã Ministerul Culturii nu considerã necesarã o lege specialã, indiferent de natura monumentului si de valoarea lui, ci asigurarea unui cadru legislativ unitar pentru gestiunea integratã a valorilor de patrimoniu”, aratã un document al Ministerului Culturii. În acest sens, au fost identificate douã solutii complementare care sã vinã în rezolvarea problemei.
„Ministerul Culturii îsi propune sã initieze o Hotãrâre a Guvernului pentru trecerea în administrarea Consiliilor Judetene Hunedoara (Costesti Cetãtuie, Costesti Blidaru, Luncani Piatra Rosie, Banita) si Alba (Cãpâlna) a Cetãtilor Dacice din Muntii Orãstiei dupã modelul HG 1237/2012, prin care situl de la Sarmizegetusa Regia a fost înscris în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului si în administrarea Ministerului Culturii si Patrimoniului National, precum si transmiterea acestuia în administrarea Consiliului Judetean Hunedoara. „Crearea la nivelul Ministerului Culturii a unei structuri speciale dedicate Monumentelor din România înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Aceastã structurã va coordona eforturile tuturor institutiilor implicate în administrarea si protejarea acestor monumente, atât de la nivel central, Ministerul Cuiturii si Institutul National al Patrimoniului, cât si de la nivel judetean sau local, Consilii Judetene si Locale, precum si organismele cultelor religioase sau asociatii si fundatii, care au în administrare sau sunt implicate în programe de protejare si punere în valoare a Monumentelor din România înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, mai aratã documentul.
Monika BACIU