Vestigiile dacice, cum ar fi brățările, ori kosonii, dar și imagini din diverse reconstituiri ale luptelor din munții Orăștiei au ajuns la mall-ul din Deva și orice vizitator poate afla istoria noastră. Expozția este deschisă publicului până în 29 mai și se află în holul principal.
Tema expoziției are în centru cetatea dacică SARMIZEGETUSA REGIA și are ca scop popularizarea acestui obiectiv în rândul publicului. Sunt expuse fotografii de tip tablou reprezentative pentru civilizația dacică, replici ale brățărilor de aur descoperite în Munții Orăștiei, reproduceri ale monedei dacice koson și alte obiecte reprezentative.
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, monument de patrimoniu UNESCO, este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din Romania, aparținând, din punct de vedere valoric, grupei A de monumente istorice – monumente istorice de valoare națională sau universală. Situl cunoscut sub denumirea de Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa face parte din complexul de fortificații și așezări civile dacice din Munții Orăștiei. Este cea mai mare așezare cunoscută pentru spațiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de cca. 4,5 km. Din suprapunerea datelor arheologice și a surselor scrise antice reiese că, începând din a doua jumatate a secolului I al lui Hristos., aici a fost capitala regatului dac. Vreme de aproape un secol și jumătate, Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic și militar al lumii dacice.
Având în vedere importanța descoperirilor arheologice din situl Sarmizegetusa Regia documentate în cei aproape 100 de ani de cercetări sistematice din Munții Orăștiei, facilitarea accesului la acest patrimoniu valoros al publicului larg are ca obiectiv informarea, sensibilizarea și responsabilizarea publicului care vizitează situl arheologic și stimularea conștiinței civice în protejarea acestui edificiu.
Diana Mitrache