Vechea cetate dacică, un edificiu, cândva simbol al lumii dacice de la Bănița, este acum promovată, cu mijloace moderne de cei 15 copii care învață la școala de aici. Iar de Înălțare a fost prima lor expoziție, în care au arătat că știu și pot să aducă istoria în prezent și să nu lase viitorul în voia sorții.
Au învățat să coasă, să pirograveze, să picteze și să deseneze, iar din mâinle celor 15 copii ai școlii au ieșit adevărate opere de artă. Cu ele se mândresc acum și ne-au spus și nouă că au făcut asta tocmai pentru a scoate în evidență tradițiile locului.
Daria este unul dintre elevii școlii și a spus că a văzut cât de frumoase sunt costumele populare pe care le poartă și care sunt cusute în casă chiar de mama ei și, ca atare, a zis că poate face și ea lucruri interesante. „Am spus că am vrea să facem ceva care să definească într-un fel cmuna noastră și să arate cât de frumoasă este, pentru că, de multe ori, poate nu s-a pus preț pe ceea ce avem. Și am zis să arătăm noi ce avem. Mai ales că avem aici și cetatea dacică, una atât de frumoasă. Iar nouă ne place să mergem în zonele turistice”, a spus Daria Muntean, elevă a școlii din Bănița.
I-au spus proiectului „Meserii rurale” și au creat săculeți brodați, umpluți cu mentă, mici tablorui cu etamiă cusută, harta României pirogravată și pe care este marcată comuna Bănița, locul pe care ei încearcă astfel să îl promoveze și pe toate le pun în vânzare, pentru a atrage turiștii. „Împreună cu copiii , am realizat suveniruri pentru turiștii care ne trec pragul și ne vizitează obiectivele turistice și naturale de pe raza comunei Bănița. Avem brelocuri, pe care copiii le-au personalizat, săculeți aromatici, umpluți cu mentă uscată, semne de carte cusute cu motive tradițioanle, tablouri”, a spus și Andreea Simona Jitea – Nicolae, directoarewa Școlii din Bănița.
Grupul acestor copii talentați se numește „Momârlani destoinici” și ei sunt cei care le spun turiștiloc care vor veni pe viitor să viziteze Cetatea Dacică din localitatea lor, că tradițiile nu se pierd și că ei sunt păstrătorii istoriei din acest loc.
„Acesta este doar începutul unui proiect frumos. Noi vrem să continuăm și sperăm ca, împreună cu profesorii și copiii noștri, să realizăm un adevărat pașaport cultural al Băniței”, a conchis directoarea școlii.
Diana Mitrache