În numai douã ore de la sosirea primului tren din zona Gorjului, peste 30 de cersetori au luat cu asalt unul dintre cimitirele din Petrosani. Au auzit cu totii cã aici se dã de pomanã si au venit sã mãnânce si ei.

Sunt oameni care, înainte sã intre pe poarta cimitirului, sunt legitimati de politia localã, iar mai apoi averitzati sã nu cerseascã. „Cei mai multi nici nu au acte. Vin sã cerseascã. Noi îi luãm în evidentã si le recomandãm sã nu agreseze oamenii, dar si sã nu cerseascã”, au spus politistii locali.  Si sã nu credeti cã cersetorilor le este rusine. Nu, deloc! Un grup vesel intra la ora 10,00 pe poarta cimitirului. Copii, femei si un bãtrânel. Toti sunt opriti de politistii care îi legitimeazã si abia dacã stiu anul nasterii, cã de data exactã nici nu poate fi vorba.   „Din Budieni, de lângã Târgu Jiu venim. Este foarte bine aici, de aia venim, mai mult nu vã zic”, sustinea o femeie, iar o alta, mai în vârstã, a completat-o: „Am venit si noi sã luãm colaci si dulciuri. Din Budieni suntem. Nu stim noi ce traditie e azi, dar stiu cã se dã pomanã si ne-am urcat în tren si am venit. Nu facem nimic rãu”, a spus aceasta. Doi pasi mai încolo, douã femei aproape oarbe cereau si ele de pomanã. Si nu este tocmai gresit ceea ce se întâmplã acum în cimitire, iar preotii ne dau pildele din Biblie, ca sã întelegem cã lucrurile asa sunt lãsate de Dumnezeu pe pãmânt.

„Milostenia a rãmas ca o poruncã a lui Cristos, care zice „Fericiti cei milostivi, cã aceia se vor milui”. Sunt multi oameni necãjiti, cersetori, care sunt personaje biblice, pânã la urmã, cã si Lazãr stãtea la poarta bogatului nemilostiv si el s-a mântuit nu pentru cã era sãrac, ci pentru cã si-a asumat statura de sãrac, iar bogatul a ajuns în Iad, nu pentru cã era bogat si pentru cã pur si simplu, nu s-a miluit mãcar o zi sã îi dea un blid de mâncare sãracului de la poarta lui”, ne-a explicat Iulian Selaje, preot ortodox din Petrosani. Luminatia sau Ziua mortilor are vechi rãdãcini în traditia noastrã, la ortodocsi, chiar dacã în Valea Jiului, obiceiul este preluat de la catolici, iar preotii sunt în rândul enoriasilor, la cimitire, pentru a pomeni mortii si de 1 noiembrie. „Ca datã, aceastã sãrbãtoare vine pe filierã catolicã. Biserica occidentalã a stabilit sã prãznuiascã Ziua Tuturor Sfintilor pe 1 noiembrie. Era prãznuitã undeva în luna mai. Noi, de asemenea, avem Duminica Tuturor Sfintilor, imediat dupã Rusalii. Atunci avem si cea mai importantã zi de pomenire a mortilor. De obicei, noi prãznuim sâmbãta mortii, cã e vorba de Sabat, ziua odihnei si aceastã zi este o zi în care noi Îl rugãm pe Dumnezeu sã-I odihneascã pe toti cei care au trecut din lumea aceasta”, a mai adãugat preotul Iulian Selaje.

Cimitirele se umplu la 1 noiembrie de credinciosi, dar nu lipsesc nici cersetorii. Fiecare aduce ceva de pomanã, iar cei sãraci se bucurã de pachetele primite. Politistii au venit, însã, la intrarea în cimitire si le spun cersetorilor sã aibã un comportament decent.

Diana Mitrache