Pasul Vâlcan a fost gazda unui eveniment istoric de mare însemnãtate pentru poporul român. Autoritãtile locale din Vulcan au organizat, sâmbãta, o actiune dedicatã comemorãrii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Rãzboi Mondial. Pasul Vâlcan a fost la acel moment un teatru de rãzboi prin care România a fost eliberatã de sub stãpânirea austro-ungara.
“Este un moment istoric la Vulcan, în 27 august 2016, când se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în rãzboi. În noaptea dintre 27 spre 28, aici în Pasul Vâlcan au avut loc lupte crâncene, când oltenii au spart linia de front, dintre Ardeal si Tara Româneascã, ei au venit sã ne elibereze, de cei care ne-au subjugat o perioadã îndelungatã, Ardealul. Am ridicat o troitã, am ridicat cele douã busturi, a unui colonel si a unui general care au fost si au condus armata. Cred cã este o datorie de onoare, a noastrã, a celor care astãzi, cei de azi aducem un omagiu eroilor României, pentru cei care au scris cu sângele lor victoria, pentru cã noi, astãzi, sã fim liberi aici în România”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
La peste 1600 de metri altitudine, în vârf de munte au fost dezvelite doua busturile ale unor comandanti de trupe din acea vreme, dar si o cruce care sã aminteascã de evenimentele din anul 1916. Acestea au fost realizate cu ajutorul omului de afaceri, Emil Pãrãu.
“Am pregãtit ceea ce ar trebui sã pregãteascã orice român, nu întâmplãtor, aceast cruce, în memoria celor care s-au jertfit în Primul Rãzboi Mondial si doi dintre comandantii care au fost, generalul Culcer, care a fost comandantul clasei I si Cocorascu, comandatul Armatei 21 Infanterie. Nu întâmplãtor cã aceastã cruce e asezatã aici pentru cã în aceastã zonã, în Primul Rãzboi Mondial au murit cei mai multi soldati. Era singura trecere între Ardeal si Tara Româneascã, acest drum care a fost fãcut din perioada dacilor. Dupã aceea, Mihai Viteazu a fost aici. Cert este cã asa am simtit cã trebuie sã facem ceva, mai ales cã în acest an se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în rãzboi si chiar în 27 august România a declarat rãzboi Austro-Ungariei, iar în noaptea de 27 spre 28 august s-a trecut granita prin acest loc. Primii soldati care au trecut granita pentru eliberarea romanilor, au fost pe aici, prin Pasul Vâlcan”, a declarat Emil Pãrãu, om de afaceri.
Autoritãtile judetene din Hunedoara, dar si din Gorj au fost prezente la acest moment de maximã importantã pentru România. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Laurentiu Nistor subliniazã importantã istoricã a evenimentului.
“Suntem la un moment deosebit pentru natiunea românã, pentru cei care comemorãm astãzi împlinirea a 100 de ani de la datã când a început Primul Rãzboi Mondial. Vreau ca împreunã cu toti cetãtenii judetului Hunedoara sã aducem omagiul nostru tuturor celor care s-au jertfit cã România sã fie reîntregitã, pentru ca românii sã fie liberi si vrem sã aducem recunostinta noastrã vesnicã acestor eroi care întotdeauna trebuie sã fie respectati si sã aducem cele mai bune gânduri ale noastre. Fãrã jertfa lor, România nu era asa cum este astãzi”, a declarat Laurentiu Nistor, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara. Au fost prezenti si militari care au purtat îmbrãcãmintea specificã anului 1916.
“Am venit de la Bacãu sã prezint uniformele armatei române în anul 1916. Soldatii poartã pe cap capela tipicã româneascã, veston, centuri, baioneta, era înarmat cu pusca tip Mauser, pantaloni cu vipuscã, iar soldatul din rãzboi avea bocanci”, a spus generalul venit tocmai de la Bacãu.
Istorie si turism
Pentru a populariza frumusetea si importanta artisticã a zonei, autoritãtile locale de la Vulcan au organizat o si o nouã editie a festivalului Castelul din Carpati. Zeci de biciclisti si maratonisti au avut de parcurs un traseu anevoios de circa 4 kilometri, însã cu totii au fost premiati. “Am dorit sã legãm cele douã evenimente importante. Am organizat si un concurs de alergãri si de ciclism si vor fi premiati câstigãtorii. Aici vom face premierile si se leagã de acel proiect pe care îl avem noi, Castelul din Carpati. Iatã cum se poate promova zona, si prin sport”, a mai subliniat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Celor câteva sute de participanti care s-au încumetat sã urce la peste 1600 de metri altitudine le-a cântat si i-a încântat, interpreta de muzicã popularã, Veta Biris.
Monika BACIU