Cerbi, urși, capre negre, la cameră, în Parcul Național Defileul Jiului

Capre negre ce privesc direct în camerele de filmat, ca și cum ar sta la fotografiat, urși care se joacă în fața camerelor de filmat și, uneori chiar râși. Acestea sunt doar câteva dintre instantaneele surprinse în parcurile naționale din județul nostru. Și rangerii spun că astfel monitorizează vizual fauna atât de bogată de la noi. O capră neagră a stat câteva secunde în fața unei camere de monitorizare, iar rangerii au postat imaginea, menționând că animalul a stat la un selfie. Un urs trece și aruncă o privire spre aparatul care i-a atras atenția, iar boncănitul cerbilor se aude în aceste zile peste tot. În Defileul Jiului, rangerii spun că spectacolul este fascinant, acum, la debutul toamnei.
„ Monitorizarea animalelor cu camerele de supraveghere este doar o variantă de observare a acestora. În perioada aceasta este specific boncănitul cerbilor și noi am aplasat camerele în zonele specifice din habitatul lor, iar apoi le monitorizăm. Am surprins și o capră neagră care a stat ca la selfie. Da, ne-a simțit amprenta și era curioasă, dar am mai pățit de astea și cu urși. Unul ne-a mutat camera, sau altul a distrus-o”, a spus Tiberiu Feczko, ranger în Parcul Național Defileul Jiului.
Toate imginile, sunetele și întreg spectacolul este apoi postat pe pagina de socializare a rangerilor, iar cu acest prilej ne putem da seama care sunt animalele pe care le întâlnim la doar doi pași, așa cum este cazul celor din Parcul Național Defileul Jiului. (vezi aici: https://www.facebook.com/defileuljiului/?ref=br_rs). Asta, deși locul este străbătut și de calea ferată și de mașinile ce trec dintr-un județ în altul, fără ca lumea să știe că, undeva deasupra, se desfășoară un adevărat spectacol, pentru că aici nu vedem mereu animalele, cum se arată ele în alte zone.
„Vin animale care trăiesc la noi, în pădure. Sunt capre negre, urși, cerbi. În Parcul Național Defileul Jiului putem spune că nu sunt urși gunoieri, cum le zic omenii din alte zone ale țării. Sunt timizi, se retrag, dar îi întâlnim destul de des în pădure”, mai spune rangerul Tiberiu Feczko.
Așa că, dacă tot traversați Defileul Jiului, accesați și site-ul rangerilor de aici și veți fi absolut încântați să constatați că lumea de desupra este una minunată.

Diana Mitrache