Sindicalistii de la CEH asteaptã rãspuns de la ITM în ceea ce priveste contractul colectiv de muncã. Administratia Complexului Energetic Hunedoara a trimis, sãptãmâna trecutã, sindicatelor o notificare prin care anuntã restructurãrile ce vor avea loc la nivelul societãtii. Sindicatul Muntele, reprezentativ la nivelul CEH, solicitã demararea unor negocieri.

“Notificarea pe care administratia ne-a comunicat-o sãrea,  din punctul nostru de vedere, o etapã pe care acestia aveau obligatia sã si-o asume si anume demararea de negocieri cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor în vederea gãsirii solutiei de mijloc dacã acestia chiar doreau sã facã aceastã concediere colectivã. Noi nu am rãspuns notificãrii cu propuneri de reducere a numãrului de salariati ce urmeazã a fi concediati sau de evitare a acestora, ci am comunicat administratorului o adresã prin care cerem câteva lãmuriri si demararea unor consultãri pentru a se ajunge la o astfel de comunicare”,  a declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.

Contractul colectiv de muncã nu mai este în vigoare la nivelul CEH, acesta fiind denuntat în perioada insolventei. Conform CCM, salariatii care urmau sã îsi piardã locul de muncã ar fi beneficiat de sume compensatorii. Acum, ITM trebuie sã transeze aceastã

problemã.

“Pãrerile juristilor sunt împãrtite în ceea ce priveste valabilitatea CCM. Noi avem cãtre Inspectoratul Teritoria de Muncã transmisã o adresã prin care cerem un punct de vedere pentru cã ITM-ul este institutia care pe noua lege înregistreazã CCM si asteptãm din partea acestora punctul de vedere, asteptãm sã primim acest rãspuns si dacã el va fi favorabil înseamnã cã la momentul de fatã, CCM este valabil si în CCM existã salarii compensatorii, dacã nu, înseamnã cã nu existã cadru legal pentru acordarea de salarii compensatorii. Am solicitat angajatorului demararea renegocierii unor articole din CCM înainte de demararea negocierii unui nou CCM, considerând cã acesta expirã abia la data de 31 iulie 2016 si credem cã este necesar sã modificãm anumite articole pentru a crea un cadru legal de functionare”,  a mai subliniat sursa citatã.

Sindicalistii vor sã renegocieze anumite articole din CCM astfel încât salariatii care îsi pierd locul de muncã sã beneficieze de salarii compensatorii.

“Avem dispunerea de a renegocia cuantumul salariilor compensatorii în asa fel încât salariatii sã beneficieze de un sprijin financiar în momentul în care îsi pierd locul de muncã, o reasezare a cheltuielilor de naturã salarialã în asa fel încât salariatii care au încadrãri mari sã nu piardã, dar în schimb, sã câstige cei care au salariile mai mici. În lege existã atât pentru angajator cât si pentru noi, respectarea contractului colectiv de muncã, însã tot legea spune cã în caz de nerespectare a unui astfel de contract singura pârghie la îndemâna organizatiei sindicale sau a angajatorului este aceea de a actiona în instantã. Noi ne vom îndrepta împotriva angajatorului dacã vom avea aceastã certitudine, însã CEH va intra, cu sigurantã, în insolventã pentru cã altfel ar intra direct în faliment si tot la masa credalã se va ajunge cu aceste drepturi neacordate”, a mai spus Petre Nica.

De cealaltã parte, sindicalistii din energie sunt împotriva acestor concedieri colective.

“Urmare a notificãrii înregistrate (…) vã aducem la cunostintã urmãtoarele: intentia de a efectua concedieri colective nu are legãturã cu realitatea si prjudiciazã interesele salariatilor pe care îi reprezentãm”, aratã sindicalistii din energie. Tot acestia sustin cã la nivelul societãtii ar fi trebuit realizatã o divizare a activitãtii miniere de cea energeticã.

“Dacã activitatea minierã ar fi fost separatã încã din anul 2015 nu s-ar mai fi ajuns la pierderile pe primele patru luni ale anului 2016 de 72.124.281 lei”, mai aratã sindicalistii de la Sindicatul Liber Electrocentrale Paroseni.

Monika BACIU