Sunt din nou lucrări pe șoseaua de centură a orașului Petrila. Reprezentanții Societății de Închideri de Mine, care au realizat lucrarea, spun că a fost nevoie de o nouă intervenție, pentru că se infiltrase apa. Noroc că lucrarea este încă în garanție, dar vina pare a fi și a celor din Cartierul Bosnea, care nu sunt branșați la canalizare.
O parte a șoselei de centură a fost distrusă de infiltrațiile apei din zona Cartierului Bosnia. Cei de la SNIM spun că apa a intrat sub carosabil și a spart lucrarea abia finalizată în urmă cu câteva luni, însă, nu exclud posibilitatea ca infiltrațiile să vină și din cartierul Bosnia. Acolo prea puțini oameni sunt branșați la canalizare și cei de la Apa Serv recunosc acest aspect deloc neglijabil. „Oamenii de acolo au canalizare. Nu toți, însă. Este canalizarea de pe Petrila, care vine prin Cartierul Bosnea și o parte din oamenii de acolo sunt branșați la canalizare. Canalizarea e funcțională. Noi nu îi putem obliga pe cei care nu au canalizare. Cei care nu se branșează, au bazine etanș vidanjabile sau fose septice, care, regulat, dacă există comenzi, noi le vidanjăm. Dacă există comenzi. Noi, însă, am identificat și oameni care nu făceau asta, că toate deversările sunt urmărite de cei de la Apele Române”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Doar că nimeni nu poate fi obligat să se branșeze, iar locuitorii din acest cartier, o parte dintre ei, nu au cerut niciodată vidanjarea, motiv pentru care toate dejecțiile fac ca dealul dintre cartier și șoseaua de centură să arate fix ca un burete îmbibat cu dejecții. „Este porțiunea de tronson ce aparține de Consiliul Local Petroșani. Toată zona aceea este o zonă de infiltrații. Este efectiv un burete, ceea ce generează mereu ape. Ceea ce s-a întâmplat acolo nu s-a întâmplat doar în urma unor ploi. A fost în timp, mai ales că am avut și o perioadă de secetă”, a precizat Daniel Sîrb, director SNÎMVJ.
Aproape 2 milioane de lei a costat șoseaua de centură și banii au fot dați de Societatea de Închideri de Mine, prin programul de închidere al minei Petrila. Doar că nimeni nu a luat în calcul infiltrațiile din zona respectivă și deja este pentru a doua oară când se reface terasamentul în zona respectivă. Cum a fost drenat și canalul de ape pluviale, pentru că se pare că în zonă era și un izvor. „Canalul este pentru ape pluviale. Așa a fost executat, așa a fost recepționat. Eu nu pot să văd cine, cum este branșat. Canalul de drenare a apelor ar trebui efectiv excavat în întregime, ar trebui oprită circulația, ar trebui tot tronsonul respectiv să fie din nou dezvelit și să vedem efectiv de unde sunt sau nu infiltrații”, mai explică directorul Societății de Închideri de Mine Petroșani.
Lucrările la drum au pornit acum 2 ani, în vara anului 2018, iar de atunci, de două ori a fost nevoie să se intervină pe respectiva porțiune de drum. Lucrări sunt și acum și ele sunt executate de firma care a construit drumul, pentru că încă este perioada de garanție.
Diana Mitrache