B olnavii în stare gravă ar putea să fie îngrijiți la un centru din Petroșani, care este utilat, dotat și pregătit de deschidere. Doar că nu are personal care să îl deservească, deși s-au tot scos la concurs
posturile. Consiliul Județean
a aprobat vineri regulamentul de funcționare și organizare și așteaptă să completeze organigrama.
Proiectul,,Centrul respiro pentru persoane adulte cu dizabilităţi Petroşani” a ajuns la final. DGASPC Hunedoara a încheiat în anul 2021 cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii şi Adopții Convenția de finanțare nerambursabilă pentru implementarea proiectului Centrul respiro pentru persoane adulte cu dizabilități Petroşani, doar că încă nu sunt angajați care să îl deservească, deși posturile s-au tot scos la concurs.
„În continuare, există această problemă, pentru că sunt scoase la concurs posturile, dar nu vine nimeni ca să dăm drumul la acest centru. Se caută de la îngrijitori, până la cei care gestionează acest centru. El nu este acum funcțional și nici DGASPC nu îl poate porni”, a declarat Costel Avram administratorul public al județului Hunedoara.
Proiectul a fost finanţat prin Programul de Interes Național,
valoarea totală fiind de 125.856,21 lei.
Contribuția proprie a D.G.A.S.P.C. Hunedoara a fost de 10% din valoarea finanţării nerambursabile, iar scopul principal a fost creşterea calității vieții persoanelor cu dizabilități și prevenirea instituționalizării acestora.
Centrul are o capacitate de 4 locuri și a fost înființat în municipiul Petroşani, str. Gociu Nicuşor, BL. 19 C, apartamentul 2, parter, pentru a răspunde nevoilor persoanelor cu dizabilități, care pentru o perioadă limitată nu pot fi îngrijite în propria familie.
Centrul respiro este un serviciu de tip rezidențial care oferă servicii de îngrijire şi asistență 24 de ore din 24, continuu sau fracționat, pe durată determinată şi în anumite situații. Beneficiarii centrului sunt persoane cu dizabilități care dețin certificat de încadrare în grad de handicap valabil şi au domiciliul în județul Hunedoara. De crearea acestui centru se vor bucura şi familii, asistenții personali, tutorii care îngrijesc aceste persoane, putând beneficia de o perioadă de repaus necesară pentru a continua efortul îngrijirii celor dragi.
Prin intermediul proiectului, spațiul pus la dispoziție de către D.G.A.S.P.C. Hunedoara a fost reabilitat şi dotat corespunzător, creându-se un mediu cât mai aproape de cel familial, conform standardelor minime de calitate.
În cadrul centrului, persoanele adulte cu dizabilități vor beneficia de găzduire, îngrijire personală, hrană, îngrijire medicală primară, activități de petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică. Familiile aparținătoare sau reprezentanții legali ai persoanelor cu dizabilități, interesate de serviciile acestui centru, pot adresa în acest sens o cerere către serviciul public de asistență socială din subordinea autorității administrației publice locale sau către D.G.A.S.P.C. Hunedoara.
Diana Mitrache