Nu stie stânga ce face dreaptã. Reprezentantii Ministerului Energiei precizeazã faptul cã fuziunea dintre Complexul Energetic Hunedoara si minele viabile din cadrul Societãtii Nationale a Huilei Petrosani vor fuziona pânã la sfârsitul lunii mai.
Asta în contextul în care procedura este deja în întârziere, iar prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu a precizat la Petrosani cã fuziunea se va realiza cel mai probabil în luna iulie.
”Prin mãsurile convenite de România si Fondul Monetar International în cadrul discutiilor din luna ianuarie 2013, în ceea ce priveste Complexul Energetic Hunedoara, se aflã si obligatia fuziunii societãtii cu minele viabile din cadrul Companiei Nationale a Huilei pânã la sdfârsitul lunii mai 2013. În cursul lunii februarie 2013 a fost declansat procesul de fuziune prin absorbtie a Societãtii Nationale a Huilei de cãtre Complexul Energetic Hunedoara, respectiv acesta va absorbi cele patru unitãti viabile Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni”, se aratã într-un rãspuns remis de reprezentantii Ministerului Energiei senatorului de Valea Jiului Haralambie Vochitoiu.
Prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu declara sãptãmâna trecutã la Petrosani cã procesul de absorbtie a SNH este întârziat si nu se va respecta termenul convenit cu FMI.
”As pleca de la situatia juridicã în care se gãseste el astãzi dupã ce în luna noiembrie CEH s-a constituit în urma fiziunii celor douã unitãti, Termocentrale Mintia si Electrocentrale Paroseni, astãzi suntem în situatia în care exploatãrile viabile din Valea Jiului care s-au constituit în SNH urmeazã sã fie absorbite de cãtre CEH si sã se constitue CEH în faza finalã. Din pãcate s-a tot tergiversat, suntem în întârziere douã luni si termenul a fost stabilit pentru luna mai sã sperãm cã vor fi respectate practic aceastã fuziune se va în aproximativ 90 de zile de la momentul în care aceastã începe”, spunea Vasilescu sãptãmâna trecutã la Petrosani.
În ceea ce priveste privatizarea Complexului Energetic Hunedoara, cei de la minister au planuri mari, dar acestea se cunosc deja. Nu mai este nicio noutate în faptul cã va fi majorat capitalul social al entitãtii energetice.
”Ca urmare a discutiilor purtate cu misiunea comunã a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bãncii Mondiale în luna ianuarie 2013, strategia de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara va consta în majorarea capitalului social prin aport de capital privat, cu dobândirea de cãtre un investitor strategic a unui pachet de actiuni reprezentând 51% din capitalul social al societãtii, în cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni.
În acest sens, urmeazã a fi adoptatã de cãtre Guvernul României hotãrârea de
aprobare a strategiei. Conform acestei strategii, selectia investitorului se realizeazã prin metoda licitatiei cu ofertã în plic, combinatã cu metoda licitatiei cu strigare, precedatã de negocieri desfãsurate pe bazã de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori. Elementelesi conditiile principale ale contractului de privatizare negociat cu investitorul selectat, inclusiv modalitatea de platã a pretului, vor fi prezentate spre aprobare Guvernului, iar contractul de privatizare va fi semnat dupã avizul acestuia”, se mai aratã în document.
Fãrã investitor, CEH intrã în insolventã
Reprezentantii Minsiterului Energiei spun cã în contextul în care nu va fi selectat niciun investitor Complexul Energetic Hunedoara va intra în insolventã.
”De asemenea, Guvernul României si-a asumat si faptul cã, dacã nu va exista niciun investitor interesat, Complexul Energetci Hunedoara va intra în insolventã”, conchid cei de la Energie.
În total, pentru ca CEH sã fie competitiv pe piata de energie, ar fi nevoie de investitiie de circa 500 de milioane de euro, necesare în mediu si modernizarea capacitãtilor, a explicat Sorin Vasilescu. Dintre cei 500 de milioane de euro, între 30 si 60 de milioane de euro ar fi necesare pentru modernizarea celor patru mine viabile din cadrul SNH.
Monika BACIU