CEH vinde Mintia într-o lună

15 iulie este ziua în care administratorul judiciar de la CEH va vinde Termocentrala Mintia. Sunt deja firme care au cumpărat caietul de sarcini, iar termenii și condițiile sunt, așa cum spune Emil Gros, administratorul
Expert Insolvență SPRL serioase.

„Sunt 3 firme care au solicitat caietul de sarcini și vom vedea la final cât de mulți se înscriu. Este un obiectiv important și noi am impus condiții foarte serioase”, a spus Emil Gros.
Termnocentrala de la Mintia se vinde acum la prețul de 91,2 milioane de euro și experții spun că sunt șanse să fie și cumpărată. Urmează o procedură prin care termocentrala se va scoate pe piață și apoi, cam 4 ani până va deveni funcțională.
Asta, în timp ce sindicatele sunt în continuare sceptice.
„Am spus în urmă cu câțiva ani că direcția pe care a luat-o termocentrala Mintia nu este una corectă. Cei de acolo, prin sindicate, solicitau mereu despărțirea de CEH. Eu cred că acolo trebuia o altă abordare. Adică, trebuia să conformeze măcar două grupuri la condțiile de mediu și, dacă nu ar fi vrut neapărat să se despartă de noi, cred că CEH, având în vedere noua situație geopolitică, putea să funcționeze șia cum cu două grupuri”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
În data de 15 iulie .2022, la sediul CEH din Petroșani, este scoasă la licitație termocenterala Mintia la suma de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA.
În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitația se va relua.
„S-a aprobat strategia de vânzare a termocentralei. Aici vorbim de o vânzare în bloc, în ansamblu, de halda de steril, echipamente, instalații, barajul, termocentrale. Vom avea 4 seturi de licitații. Vor începe în iulie, prima pe 15, până în luna august, 4 licitații consecutive, de la același preț pornind”, a mai spus administratorul judiciar.
Ministerul Energiei a impus cumpărătorului să realizeze acolo o nouă entitate energetică cu capacitatea de 800 MWatti, pe gaz metan, până la finele anului 2026. Iar cumpărători sunt cel puțin 11, toți urmând să participe, după ce cumpără caietul de sarcini.
Termocentrala Mintia este situată în sud vestul României, pe malul râului Mureș, la 9 km de Deva și are acum 5 grupuri energetice destinate producției de energie electrică și termică. Ea ar putea să funcționeze, după ce va fi cumpărată, iar proprietarul va investi în ea.
Termenul pe care îl solicităvânzătorul ar fi decembrie 2026.
Centrala a fost pusă în funcțiune în 3 etape: din 1969 până în 1980 Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW. De la punerea în funcțiune şi până la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României şi a consumat 117 milioane tone de cărbune. Cu o istorie de peste 50 de ani, Termocentrala Mintia a fost oprită anul trecut în luna martie.
Diana Mitrache