D acă în Europa se vorbește acum și despre extracția de cărbuni pentru producerea energiei electrice, la Complexul Energetic Hunedoara, lucrurile par stabilite: se va opri extracția în 2032. Dar nimeni nu știe cum va funcționa până atunci și cei care administează societatea spun că așteaptă o ordonanță, ca pe o gură de oxigen.
Prețul mare plătit pentru energie a ajutat Complexul Energetic Hunedoara, măcar să supraviețuiască. Sunt sume care le intră celor de aici, pentru că vând energie și așa, cu 1.000 de tone scoase zilnic, sunt plătite salariile angajaților.
„Vineri am avut ziua de plată a salariilor și am reușit acum să plătim salariile, ajutorul de încălzire și tichetele de masă, așa că suntem la zi cu ceea ce înseamnă alocarea drepturilor către angajații noștri. Capacitatea de producție merge foarte bine și scoatem 1000 de tone în fiecare zi și avem același ritm de funcționare cu Paroșeniul, miercuri, joi și vineri”, declară Cristian Roșu, administratorul special la CEH.
Minerii și energeticienii din Hunedoara au cerut, în ultima vreme, adoptarea cât mai rapid posibil, la nivelul Guvernului, a unei Ordonanțe de urgență, prin care se alocă și se pot accesa fondurile pentru activitate regresivă la nivelul tuturor celor 4 exploatări miniere, Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Și pe asta mizează și acum.
„Totul depinde de adoptarea Ordonanței de urgență, care va aduce un aport de capital Complexului Energetic Hunedoara și atunci vom fi mai bine, inclusiv financiar. Dar vom discuta după ce avem ordonanța publicată în Monitorul Oficial”, mai spune Cristian Roșu, administratorul special la CEH
Producția totală de cărbune în Europa este de aproximativ 151.4 de milioane de tone, adică aproximativ 3.9% din totalul cărbunelui produs în lume.
Utilizarea cărbunelui în ultimii ani a scăzut din cauza punerii în aplicare a politicii UE privind schimbările climatice, precum și a dependenței tot mai mari de alte surse de energie. Unii dintre cei mai de seamă producători de cărbune din Uniunea Europeană includ Rusia, Kazahstan, Polonia și Germania. România se află pe locul 13, iar Complexul Energetic Hunedoara poate acum, fără investiții, să funcționeze doar 3 zile pe săptămână, cu termocentrala Paroșeni.
Diana Mitrache