[ CEH produce energie la cote de avarie ]

Se estimează consumuri de 10.000 MW, la iarnă C u termocentrala Paroșeni care funcționează două zile din 7, și termocentrala Mintia închisă, reprezentanții Dispeceratului Energetic Național (DEN-n.r.)spun că vârful de consum în această iarnă ar putea ajunge la 10.000 MW.

Oficialii DEN dau asigurări că ețeaua electrică de transport este pregătită pentru trecerea vârfului de iarnă 2021 – 2022 în condiții de siguranță și continuitate în alimentarea cu energie electric.
„În ceea ce privește infrastructura de transport, derulăm foarte multe lucrări pe zona investițională, astfel încât, pe termen lung, alimentarea cu energie electrică și funcționarea instalațiilor să se realizeze în condiții de siguranță. În același timp, suntem concentrați pe programul de mentenanță, scopul nostru fiind acela ca infrastructura energetică să fie disponibilă. În plus, pentru perioada de iarnă avem o capacitate transfrontalieră la import de 3.000 MW.
În sezonul rece, în condiții meteorologice cu temperaturi foarte scăzute, vârful de consum național estimăm că va ajunge la circa 9.500 – 10.000 MW. În contextul pregătirilor pentru trecerea vârfului de iarnă, punctez faptul că este foarte important pentru funcționarea în condiții de maximă siguranță a sistemului ca cele trei sisteme energetice esențiale: de energie electrică, de gaze naturale și energie termică să funcționeze în echilibru, orice dezechilibru într-unul dintre sisteme pune
presiune pe celelalte”, a spus Virgiliu directorul Dispecerului Energetic Național (DEN) , în cadrul Conferinței Focus Energetic „Provocările iernii 2021 – 2022 pentru sistemul energetic național”.
Termocentrala Paroșeni a funcționat doar două zile din cauza lipsei cărbunelui.
Monika BACIU