Complexul Energetic Hunedoara pregãteste un acord pentru a achizitiona cãrbune. Cantitatea minimã ce urmeazã a fi achizitionatã este de 20 de mii de tone, în timp ce cantitatea maximã este de 140.000 de tone. Achizitia ce urmeazã a fi efectuatã, “în functie de necesitãti” vine în contextul în care la sfârsitul acestui an Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului îsi înceteazã productia.
“Facem un acord cadru pentru cumpãrare de cãrbune, nu specificãm de unde. Poate sã fie din productie internã sau din import. Nu specificãm provenienta cãrbunelui. Specificãm o cantitate minimã si o cantitate maximã. Cantitatea minimã e de 20 de mii de tone, nu este o cantitate exageratã si considerãm cã de acolo în sus, pânã la cantitatea maximã, sã luãm în functie de necesitãti, când avem nevoie ca sã nu mai pierdem timpul cu negocieri, contracte, licitatii. De aceea vom face acest acord cadru”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara sustine cã acest contract permite achizitia de cãrbune în perioada sezonului rece, iar cantitãtile cumpãrate vor fi în functie de necesitãti.
“Achizitia este pentru perioada urmãtoare, pentru cã din decembrie SNIM îsi înceteazã activitatea pe partea de productie, iar programul de iarnã prevede constituirea unor stocuri care se dau prin hotãrâre de Guvern înainte de data de 15 noiembrie. Noi începem si facem stocurile, dar nu o sã fim la cantitatea specificatã în hotãrârea de Guvern, nu am respectat în niciun an, dar având acordul cadru avem o scuzã si cumpãrãm pe parcurs în functie de evolutia pretului la energie. Nu stim dacã plouã sau nu, dacã bate vântul, dacã nu bate vântul, cum o fi de frig la iarnã si atunci comandãm si aducem pe bazã de comandã numai ce este necesar în momentul respectiv”, a mai subliniat sursa citatã.
Douã mine se închid
Douã mine din cadrul Complexului Energetic Hunedoara îsi vor înceta activitatea în anul 2018. Productia de cãrbune este si în momentul de fatã, când CEH functioneazã cu 4 mine, iar alte douã la SNIM, sub necesar. Dupã ce se vor închide unitãtile miniere situatia va deveni dramaticã, însã directorul general al CEH sustine cã termocentralele nu vor mai functiona continuu, ci vor intra în sistem doar atunci când va fi nevoie. “Programul de functionare a termocentralelor, dupã ce se închid douã mine si de la noi, din 2018, nu mai este de functionare continuã. Intrã în sistem numai când este nevoie si atunci cãrbunele din cele douã mine se constituie stoc la termocentrale, iar ele vor functiona în momente de crizã, cum a fost astã-iarnã. Nu vor avea o functionare continuã. Ele vor rãmâne ca o rezervã de capacitate, o sã fie pornite numai când va fi nevoie”, a mai spus Viorel Stancu.
Mai mult, în perioadele în care termocentralele nu vor functiona, oamenii vor fi plãtiti, dar pentru mentenantã. “Pe perioada în care termocentralele nu functioneazã sunt prevãzute costurile pe un an de zile. SIEG-ul acoperã aceste costuri, iar pe perioadele când nu functioneazã nu mai angajãm firme care sã ne facã reparatii, specializãm oamenii nostri si facem mentenanta termocentralelor, nu mai facem cu alte firme. Mai angajãm eventual 1-2 specialisti pe care nu-i avem noi, dar pe perioada în care nu functioneazã vom face mentenanta cu oamenii nostri”, a mai precizat directorul general al CEH. De-a lungul anilor, Complexul Energetic Hunedoara a fost implicat în mai multe achizitii de cãrbune din import, care au ridicat mari semne de întrebare.
Monika BACIU