Pentru că toți angajații Complexului Enegetic Hunedoara sunt plătiți, timp de 3 luni, prin AJOFM, cei aflați în concedii medicale nu au putut lua salariile. Asta a făcut un lider să declare greva foamei, până ce banii le-au intrat și lor. Doar că și acum, CEH este campion pe țară la numărul de concedii medicale acordate angajaților, justificat sau nu. Peste 300 de ani de zile de foaie de boalã. Atâtea au acumulat angajatii de la Divizia Minierã doar în anul 2013. Conform centralizãrilor de atunci de la Complexul Energetic Hunedoara, angajatii din cadrul Diviziei Miniere au beneficiat de un numãr de 114.606 de zile de concediu medical. Contabilizat în ani, cifra este una fabuloasã, și anume 313 ani. Practica nu a fost total abandonată, iar acum, când minerii sunt plătiți de AJOFM, cei aflați în foi de boală s-au trezit fără salarii. Liderul care a făcut greva foamei pentru ei, recunoaște situația și spune că nu e corect.
„Banii le-au fost achitați la mineri, luni, iar cei cu foi de boală li s-a spus că li se va încărca salariul pe card, vinerea. Joi, conducerea CEH ne-a transmis că nu sunt bani și că vor intra abia miercure viitoare. Știam că sunt mulți sunt în foi de boală, concedii medicale, sau în concedii din cauza unor accidente de muncă, ori cei cu boli grave, am considerat că e normal să fac ceva pentru ei și am protestat”, a spus Marian Iriza, lider la mina Vulcan, care a protestat în fața Complexului Energetic Hunedoara. CEH avea nevoie de timp, ca să primească banii de la Casa de Sănătate, iar minerii sunt plătiți prin AJOFM până în 3 mai. Dar, dincolo de problema generată celor cu boli grave și cu incapacitate de muncă rezultată din accidente în subteran, sunt și foarte mulți care stau acasă, deși nu sunt tocmai bolnavi. „Știu că sunt mulți care, poate, nu sunt real în concediu medical, dar nu trebuie ca pentru unii să tragă ceilalți”, mai spune Iriza.
La fiecare unitate minieră din Valea Jiului sunt mineri în foi de boală. Este o modă lansată dintotdeauna în sistemul extractiv, iar administratorii le ţin partea spunând că munca e grea şi bolile multe. Cei mai mulţi erau, anul trecut, la mina Livezeni, pentru că acolo au intrat în concedii medicale cei care au fost afectaţi de fumul degajat de incendiul produs la un transformator din subteran, munca fiind îngreunată din acest motiv.
Diana Mitrache