Complexul Energetic Hunedoara si-ar putea opri activitatea miercuri dimineatã. În data de 21 decembrie la ora 6:00, societatea energeticã si-ar putea trimite oamenii acasã, dacã nu se gãseste o solutie urgentã pentru plata gazului, dar si aprovizionarea cu materiale de strictã necesitate.
“Miercuri dimineatã la ora 6 oprim activitatea. Nu mai avem nicio solutie. Eu nu o sã dau bani din salarii ca sã plãtesc gazul sau ca sã fac aprovizionarea. Pentru toate trebuie bani, trebuie plasã, lemn, etc… Nu mai am nicio solutie”, a declarat Mihael Melczer, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
Conturile Complexului Energetic Hunedoara sunt blocate de creditori, iar în momentul de fatã toate plãtile sunt blocate. Numai intrarea societãtii în insolventã ar fi putut aduce lucrurile pe un fãgas normal.
“Pentru un om se refuzã dreptul la existenta a 6000 de oameni”, a mai spus sursa citatã.
Într-un comunicat al Complexului Energetic Hunedoara se aratã cã societatea este aproape de colaps, având în vedere amânãrile instantei în dosarul deschiderii de insolventã a CEH.
“Dosarul nr. 5277/97/ 2016 a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Hunedoara la data de 29.11.2016, termenul de judecatã acordat fiind 12.12.2016. La acest termen, urmare cererii de interventie a Sindicatului Noroc Bun, prin Jurca Stefan Adrian, s-a acordat un nou termen, la data de 14.12.2016. Prin cererea sa, Jurca Stefan Adrian, în numele Sindicatului Noroc Bun, se opune intrãrii în insolventã a Societãtii Complexul Energetic Hunedoara fãrã a prezenta argumente legale si temeinice. Lipsa unor argumente si a unei analize temeinice calificã demersul dlui Jurca mai degrabã ca pe un act de orgoliu îndreptat împotriva societãtii, mai ales cã face referiri directe la faptul cã prin cererea S CEH SA de intrare în insolventã s-ar dori mentinerea în functie a actualei conduceri. Precizãm cã aceastã idee este nefondatã deoarece societatea a solicitat MENTINEREA DREPTULUI DE ADMINSTRARE si nu a unei echipe de conducere anume.
Astãzi, 19.12.2016, în ciuda faptului cã instanta a respins ca INADMISIBILÃ cererea de interventie a Sindicatului Noroc Bun, din cauza demersurilor acestuia a fost stabilit un nou termen de judecatã la data de 27.12.2016.
Având în vedere faptul cã situatia financiarã si economicã a societãtii se agraveazã cu fiecare zi în care lipsa de lichiditãti face imposibilã achizitionarea materiilor prime si materialelor de strictã necesitate si fãrã de care societatea nu va mai putea continua sã extragã cãrbune, sã producã energie electricã si sã furnizeze agentul termic necesar încãlzirii populatiei în Valea Jiului si Municipiul Deva, termenul de 27.12.2016 echivaleazã cu COLAPSUL SOCIETÃTII.
În acest context, a fost depusã o cerere de preschimbare a termenului, care poate reprezenta ultima sansã pentru oferirea protectiei insolventei atât Societãtii Complexul Energetic Hunedoara cât si salariatilor ei”, se arata in comunicat
Sindicalistii sustin cã oprirea Complexului Energetic Hunedoara ar reprezenta o tragedie. “Ar fi o tragedie nu doar pentru angajatii CEH, ci si pentru întreaga Vale a Jiului sã se opreascã activitatea. Sper sã nu se ajungã în situatia asta. Trebuie sã se gãseascã o solutie. Prin oprirea activitãtii putem compromite tot ceea ce înseamnã Complexul Energetic Hunedoara. Trebuie sã ne regrupãm si sã gãsim solutii, ca de fiecare datã”, a declarat Ioan Ciubotaru, lider de sindicat.
Ministerul Energiei: “O sã gãsim solutii”
Oficialii ministerului Energiei sustin cã se vor gãsi solutii astfel încât activitatea Complexului Energetic Hunedoara sã nu fie opritã. “Trebuie sã facã o cerere de rejudecare a insolventei ca aceasta sã se judece mai repede. Ei (Complexul Energetic Hunedoara-n.r.) au bani, dar le sunt blocate conturile. O sã gãsim solutii (pentru a nu opri activitatea – n.r.)”, a declarat Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Stat în stat
Una din problemele urgente ale Complexului Energetic Hunedoara este achitarea gazului metan cãtre Romgaz. Romgaz, societate de stat. Neachitarea, în avans, a facturilor va duce la oprirea Complexului Energetic Hunedoara. statul nu poate gestiona problemele companiilor de stat, lãsându-le sã se lupte între ele pentru supravietuire.
Monika BACIU