Complexul Energetic Hunedoara va prelua angajatii de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului. Este o reusitã a senatorului PSD, Cristian Resmeritã, cel care s-a angajat sã rezolve problema angajatilor SNIM care la finalul acestui an nu pot iesi la pensie.
La finele anului, societatea de închideri îsi va înceta activitatea, iar 300 de oameni ar rãmâne pe drumuri. Pentru acestia încã din anul 2012 s-a semnat un protocol între SNIMVJ si CEH, însã s-a “uitat” de el. Senatorul PSD, Cristian Resmeritã a fãcut demersuri pentru ca acesti oameni sã nu rãmânã în aer.
“Stim cu totii, cã de aproximativ 3 sãptãmâni, m-am implicat personal în aceastã chestiune. Am considerat cã este o problemã foarte întârziatã pentru cei care trebuiau sã reglementeze acest “transfer” al unui angajat de la o societate la alta, însã am considerat cã cei 351 de oameni care lucreazã la SNIM, fie la suprafatã, fie la subteran, trebuie sã aibã o previziune corectã asupra activitãtii lor si asupra a ceea ce vor face peste câteva luni de zile, de la 1 ianuarie. Activitatea de productie, de subteran înceteazã la data de 1 ianuarie si sunt foarte multe persoane care ar fi rãmas în aer. Nu existã, în momentul de fatã, o altã ordonantã care sã înlocuiascã ordonanta 36 prin care care sã ia niste venituri de completare si în cele 22 de luni în care sã fie asiguratã perioada cu grupa I de muncã si ei sã împlineascã 45 de ani si sã iasã la pensie, plus cã sunt altii care în momentul de fatã au 40-41 de ani pentru a putea sã iasã la pensie si de asemenea sunt altii care nu au anii de subteran. O primã problemã a fost rezolvatã în momentul în care s-a trecut la 15 ani stagiu de cotizare pentru cei care lucreazã în subteranele miniere”, a declarat senatorul PSD, Cristian Resmeritã.
135 de angajati ai Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului si-au manifestat intentia de a fi transferati, într-o bazã legalã, la Complexul Energetic Hunedoara. În primã fazã, circa 60 de oameni vor trece sã lucreze în subteranele unitãtilor miniere care apartin CEH.
“Pe listele de la SNIM s-au înscris 135 de persoane. În acest moment, la CEH are loc un CA care va aproba angajarea primelor persoane, în jur de 50 – 60 de persoane de la SNIM. Selectia o vor face cei de la CEH împreunã cu sindicatele, dar am înteles cã vor transfera, în primã fazã, muncitori, oameni de la front pentru cã au mare nevoie de ei. Am gãsit deschidere la CEH”, a mai spus sursa citatã. Societatea aproape se închide la finele anului, iar aproape 300 de persoane ar putea rãmâne fãrã loc de muncã. Nu se pot pensiona, nu se pot transfera la minele viabile si nu existã niciun act normativ care sã îi protejeze pe viitor. Pentru acestia, s-au cãutat solutii astfel încât potrivit unui protocol semnat încã de acum câtiva ani, sã fie preluati de Complexul Energetic Hunedoara.
Cosmin BACIU