Complexul Energetic Hunedoara se învârte într-o spiralã autodistructivã. Fortele malefice graviteazã în jurul societãtii si orice gresealã poate trimite societatea direct în faliment. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, aratã cã miscãrile de protest care se pregãtesc la nivelul Complexului Energetic Hunedoara pot avea un efect nedorit asupra societãtii. Intrarea în faliment a mamutului energetic ar fi consecinta ireversibilã a unei greve.
“Este foarte important de spus cã alternativa la acest proces de restructurare este falimentul si pierderea tuturor locurilor de muncã. Si sunt unii care probabil din inconstientã sau din necunoastere vorbesc extrem de lejer, în aceste momente extrem de grele, de greve si de proteste. Poate cã cel mai greu lucru pentru o societate aflatã în aceastã situatie extrem de delicatã, pe muchie de cutit, este sã intre în aceastã spiralã autodistructivã. Un asemenea demers ar împinge societatea cãtre prãpastie, cu atragerea unor consecinte extrem de negative pentru întreaga zonã a Vãii Jiului. Eu cred cã cei care incitã la astfel de actiuni, din orice considerente, chiar si din necunoastere, ca sã nu mã gândesc la niste considerente de naturã electoralã, eu cred ca acesti oameni nu vor binele Vãii Jiului. Însã sunt totusi optimist, pentru cã am întâlnit si oameni care în conditii extrem de dificile si-au asumat totusi o responsabilitate si au lucrat împreunã cu noi si continuã sã lucreze pentru a structura un program de eficientizare si de tãiere de costuri”, subliniazã ministrul Energiei, în contextul în care se lucreazã la un program de restructurare a CEH.
Ministrul mai aratã cã restructurarea de la CEH înseamnã tãieri de costuri si administrare corectã.
“Din pãcate, nu putem sã evitãm acest proces de tãiere de costuri, dar la sfârsitul lui vom salva ceea ce este de salvat si eu cred cã acesti oameni sunt cei care cu adevãrat gândesc nu numai la binele de astãzi al lor personal, ci si la binele întregii comunitãti si la perspectiva ei pe termen lung, pentru cã eu am convingerea cã aceastã restructurare va permite ca ceea ce rãmâne la Hunedoara sã fie viabil pentru o perioadã de timp suficient de lungã. Vorbim de niste ani buni de zile, în care sigur cã ne vom dori sã vedem în Hunedoara si niste investitii, modernizãri, poate capacitãti care folosesc si alti combustibili. Existã încã la Complexul Energetic Hunedoara o infrastructurã industrialã solidã. N-am spus niciodatã cã restructurarea în Valea Jiului va fi usoarã. N-am promis nimãnui cã vom putea sã evitãm tãieri de costuri, chiar dureroase, dar am promis cã vom scoate la sfârsit o societate care va supravietui, iar eu unul de aceastã promisiune mã voi tine, în ciuda tuturor obstacolelor. Atât cât tine de noi, cu sigurantã vom face si nu ne vom da în spate de la ceea ce este necesar de fãcut”, mai subliniazã ministrul Energiei.
Angajatii atentionati si de administratorul judiciar
Angajatii Complexului Energetic Hunedoara au fost atentionati si de administratorul judiciar în ceea ce priveste grevele. Acesta a arãtat cã orice miscare de protest poate trimite CEH direct în faliment.
“Se contureazã astfel posibilitatea implementãrii unui Plan de Reorganizare care sã cuprindã achitarea unei mari pãrti a datoriei cãtre bugetul statului prin darea în plata a principalelor active functionale, restul activelor urmând a fi valorificate,iar din sumele obtinute pot fi achitati,fie si partial ceilalti creditori. Indiferent ca un asemenea plan reuseste a fi dus la bun sfârsit sau esueazã dupã ce are loc operatiunea de dare în plata,prin el se pot rezolva ambele probleme – socialã si energeticã. Lucrurile sunt abia la început si se misca foarte greu fiind vorba de multe institutii, inclusiv aprobãri de la Comisia Europeanã. Important este ca un asemenea scenariu poate fi prins în cadrul Planului de Reorganizare,acesta poate fi aprobat de cãtre creditori si, cel putin teoretic, chiar si în ultimul ceas existã sanse pentru pãstrarea locurilor de munca din Hunedoara. Din pãcate, un asemenea plan poate foarte usor esua – e posibil ca diferitele institutii implicate sã nu colaboreze pentru sustinerea lui, e posibil ca Guvernul României sã nu convingã Comisia Europeanã si sã nu se obtinã aprobarea pentru ajutorul de stat pentru cele douã activitãti – minierã si energeticã – ce urmeazã a fi sustinute, este posibil ca obstacole neprevãzute – greve, accidente etc, sã zãdãrniceascã toate aceste sperante”, aratã administratorul judiciar al CEH în cel mai recent raport.
Chiar si în luna aprilie a acestui an, acelasi administrator judiciar a atras atentia asupra acestui aspect. În momentul în care minerii de la Lonea protestau, Casa de Insolventã GMC Craiova le-a transmis un mesaj prin care arãta cât de gresitã este atitudinea lor. Sindicalistii sunt însã de altã pãrere. Ei continuã demersurile pentru a declansa greva generalã.
“S-a trezit si ministrul cã existã Complexul Energetic Hunedoara si nu mi se pare normal sã acuze sindicalistii cã sunt iresponsabili. E o declaratie nefericitã. Numirile politice el le sustine în functie. Actualul director general al CEH este membru PSD. Ministrul nu aplicã criteriile de integritate si transparentã de care tot vorbeste”, a declarat Cristian Istoc, vicepresedintele Sindicatului Muntele.
Mai mult decât atât, sindicalistii au început sã strângã semnãturi pentru declansarea grevei de avertisment care se doreste a avea loc la sfârsitul acestei sãptãmâni.
Monika BACIU