C omplexul Energetic Hunedoara are datorii uriașe, iar vânzarea
termocentralei de la Mintia a fost necesară. Sunt primele explicații pe care le-a dat public ministrul Energiei Virgil Popescu, pe pagina sa oficială, după ce administratorul judiciar de la CEH a vândul Mintia unei firme din Orientul Mijlociu.
Pe pagina oficială a ministrului Energiei Virgil Popescu a apăut public o declarație prin care oficialul explică situația din Valea Jiului. Virgil Popescu vorbește despre datorii, despre situația ce a dus la vânzarea
termocentralei și explică de ce a fost necesară.
„În 6 ani de zile Complexul Energetic Hunedoara a
acumulat datorii de 1,5 miliarde de euro. (…).
Mai mult, centrala Mintia a funcționat fără autorizație de mediu, iar de la intrarea în insolvență în anul 2019- incluzând perioada premergătoare opririi și perioada intrării în conservare – a produs o altă pagubă: de 685 de milioane de lei. În plus, i s-a acordat un ajutor de stat ilegal de 390 de milioane de lei ce trebuie returnat. Toate acestea au determinat oprirea centralei. Celor care critică astăzi vanzarea Mintiei le mai spun un lucru: Ultima etapă de modernizare a fost în 2009, fiind investiți atunci 218 milioane lei, o sumă nesemnificativă în raport cu nevoile centralei. Mai mult Romania se afla in proces cu Comisa Europeana la CJUE pentru Mintia si CET Govora tocmai pentru ca acestea au functionat fara autorizatie de mediu:”, a scris Virgil Popescu.
Tot oficialul explică și că Mintia nu mai putea funcționa pe cărbune, deoarece cele patru mine de cărbune din Valea Jiului abia mai asigură (doar 2 zile pe săptămână) funcționarea centralei de la Paroșeni.
„Ministerul Energiei a notificat administratorul judiciar că viitorul proprietar va avea obligația să nu demoleze actuala termocetrală până nu va costrui altceva în schimb. În contextul acestor cereri, cel care a achiziționat Mintia și-a asumat obligația ca până în anul 2026 să pună în funcțiune o capacitate nouă de 1.290 MWh putere instalată, din care minim 800 MWh în bandă/gaz și energie regenerabilă. Vrem
astfel, prin termenul de 2026, să ne asigurăm că Mintia va folosi gazele extrase din Marea Neagră”, mai precizează Virgil Popescu.
Diana Mitrache