Complexul Energetic Hunedoara ar putea beneficia de sute de milioane de euro. Totul în baza unui mecanism european. Au fost identificate si proiectele, existã si sursa de finantare.
Ministerul Economiei vorbeste de accesarea de fonduri europene de cãtre Complexul Energetic Hunedoara. Totodatã trebuie întocmit si un plan de reorganizare, dat fiind faptul cã CEH este în insolventã.
“Prin memorandumul cu tema “Prezentarea optiunilor pentru utilizarea instrumentelor de finantare specificate de Directivã (UE) 2018/410 si decizia României privind implementarea acestora”, aprobat în sedinta Guvernului României din data de 25 iunie 2019, România a decis utilizarea Mecanismului definit de art. 10c – Alocarea tranzitorie cu titlu gratuit pentru modernizarea sectorului energetic, pentru finantarea proiectelor cu valoare mai micã de 12,5 mil. Euro. Proiectele cu o valoare mai mare de 12,5 mil. Euro vor fi finantate prin mecanismul definit de articolul 10d- Fondul pentru Modernizare împreunã cu alte investitii eligibile, conform prevederilor Directivei UE 410/2018”, ararã Ministerul Economiei.
La data de 30 iunie 2019, România a transmis cãtre Comisia Europeanã lista proiectelor.
“Pe lista 2 se aflã si proiectele propuse de Complexul Energetic Hunedoara, respectiv reabilitarea grupului energetic nr. 4 – termocentrala Mintia – 75 mil. Euro, constructia unui grup nou în cogenerare pe gaz de 400-500 MW -530 mil. Euro, modernizarea conductelor de termoficare de la termocentrala Mintia pânã la Deva, constructia unui parc fotovoltaic de 400 MW CET Deva -54 mil. euro”, aratã documentul.
În ceea ce priveste Fondul de Modernizare trebuie mentionat cã Banca Europeanã pentru Investitii va avea un rol esential pentru evaluarea proiectelor depuse de cãtre statele membre, prin intermediul Comitetului pentru investitii pentru fondul de modernizare, compus din câte un reprezentant al fiecãrui stat membru beneficiar, al Comisiei si al BEI si din trei reprezentanti alesi de cãtre celelalte state membre pentru o perioadã de 5 ani.
“În cazul în care BEI confirmã cã o investitie se încadreazã în domeniile prioritare, statul membru poate realiza finantarea proiectului de investitii din procentajul care îi revine, cu pânã la 100% din suma proiectului. În cazul în care investitia nu se încadreazã în domeniile prioritare, comitetul pentru investitii evalueazã viabilitatea tehnicã si financiarã a investitiei respective, inclusiv reducerile de emisii pe care le realizeazã si emite o recomandare privind finantarea investitiei din Fondul pentru Modernizare”, mai aratã acelasi document.
Din anul 2021 se preconizeazã a se începe operatiunile pentru fondul de modernizare.
Cosmin BACIU