Complexul Energetic Hunedoara, dar si alte companii energetice românesti ar putea beneficia de o schemã de sprijin pentru achizitionarea certificatelor de carbon.
Guvernul discutã o schema de compensare a costurilor cu achizitia de certificate de emisii, pe care sunt obligate sã le cumpere toate companiile care emit CO2 în atmosferã.
“S-a aprobat un Memorandum prin care se constituie o comisie interministerialã pentru stabilirea schemei de compensare pentru certificatele de emisii de dioxid de carbon, care va veni în sprijinul industriei, al marilor consumatori de energie, asa cum le-am promis în urmã cu o sãptãmânã la întâlnirea pe care am avut-o. Sperãm ca aceste mãsuri sã impulsioneze industria energeticã”, a declarant consilierul de stat pe probleme economice al premierului Dãncilã, Florin Ciocãnelea, la o conferintã pe teme energetice organizatã de publicatia specializatã Energynomics.
Deocamdatã nu se cunosc detaliile procedurii. Cert este cã în Europa se practicã astfel de modalitãti de compensare.
“Este vorba despre o compensare a acestor costuri cu achizitia de certificate de emisii. Nu stiu exact care va fi schema, în Europa sunt 15 astfel de scheme de compensare, care se aplicã în 15 state. Nu vom compensa doar pentru o anumitã companie, este pentru toate companiile care au aceste costuri cu certificatele de emisii”, a explicat consilierul de stat.
CEH, restant la achizitionarea certificatelor.
La finele anului 2017, amenzile stabilite de Autoritatea Fondului de Mediu pentru neachizitionarea si nedepunerea la termen a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã (corespunzãtor anilor 2014, 2015 si 2016) se ridicau la suma de 1.795.076.739 lei (cca. 400 mil Euro). Plata amenzii nu exonereazã compania de obligatia de a achizitiona certificatele de emisii de CO2. La aceastã sumã se adaugã si sanctiunea stabilitã de Fondul de mediu aferentã neachizitionãrii certificatelor verzi (2015 si 2016) în sumã de 27.346.287 lei, respectiv amenda datã de ANRE pentru neachizitionarea certificatelor verzi aferente anului 2016 în valoare de 4.375.015 lei si anului 2017 în valoare de 883.183 lei. În prezent, datoriile aferente nedepunerii la termen, respectiv neachizitionãrii certificatelor de CO2/verzi se ridicã la suma de 1.827.681,225 mii lei. Complexul Energetic Hunedoara nu a mai achizitionat de trei ani certificatele de carbon. În plus, societatea a fost si amendatã de Administratia Fondului de Mediu.
Amenzile pentru neachizitionarea certificatelor de carbon se ridicã la 2,3 miliarde de lei. Încã 27,3 milioane de lei sunt amenzile pentru neachizitionarea certificatelor verzi.
Cosmin BACIU