Complexul Energetic Hunedoara a plãtit 3,63 de milioane de lei din cele peste 20 de milioane restante din TVA-ul pentru desulfurarea de la termocentrala Paroseni. Conducerea societãtii ar vrea sã extindã creditul pânã la 7 milioane de euro.
“Desulfurarea de Paroseni stã în felul urmãtor: am plãtit zilele trecute 3,63 milioane lei, parte din TVA-ul restant, iar diferenta pânã la 20.630.000 de lei este în încheiere contractul de cesiune cãtre CNIM pe contul nostru din Transelectrica, adicã sã plãtim lunar o sumã de care în final sã se închidã pe total 20.630.000 TVA restant, pe care nu l-a plãtit nimeni. Pe lângã TVA-ul restant am plãtit acum douã sãptãmâni si TVA-ul pentru echipamentele aduse de cei de la CNIM. Ei au livrat niste echipamente în decembrie si am plãtit 170 mii de lei. Am fãcut pasi concreti în relatia cu CNIM, mai mult decât s-au fãcut în anii trecuti”, a declarat Mihael Melczer, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
Consiliul de Administratie ar urma sã decidã dacã aprobã extinderea creditului pânã la 7 milioane de lei. “La acest contract sunt niste pretentii ridicate de CNIM legate de relocare, ajustarea preturilor pentru care este un material înaintat la Consiliul de Administratie care va decide dacã vom solicita o extindere a creditului pe Paroseni pânã în 7 milioane de euro”, a mai spus sursa citatã. De cealaltã parte, la Mintia problemele sunt extrem de grave. La prima instantã de judecatã CEH a pierdut procesul cu Garda de Mediu prin care s-a dispus suspendarea activitãtii. Acum procesul este la faza apelului, iar conducerea Complexului vrea sã înceapã primele lucrãri pentru a dovedi instantei bunã credintã. “Lucrurile sunt extrem de grave si de acute. Vãd un dezinteres pentru Mintia, acolo e un dezastru. Grupul 1 nu mai existã, grupul 6 e în moarte clinicã, 5 e în reparatii. Vreau sã terminãm reparatiile si sã rãmânã un grup de rezervã pentru cã anul acesta grupul 3 trebuie sã intre în revizie. Dacã nu intrã în revizie riscãm oprirea lui la iarnã. E oricum cu orele depãsite, grupul 4 e bolnãvior, iar grupul 2 este viabil, dar nu are autorizatie de functionare. Pe grupul ãla vãd eu o conversie pe gaz care sã evite oprirea Mintiei anul acesta. La instantã nu o sã ne putem duce cu o poveste scrisã pe hârtie, trebuie sã mergem cu lucruri concrete cã sã ne poatã pãsui si noi sã mergem înainte cu functionarea. E prea târziu sã mai facem ceva acorduri cu Mediul, asta dacã nu, la nivelul cel mai înalt Mediul va renunta la pretentii, dar mã îndoiesc”, a mai spus Melczer. Lucrãrile la Paroseni au început în urmã cu câtiva ani, însã investitia s-a blocat la 96% si asta din cauza problemelor financiare ale Complexului Energetic Hunedoara.
Monika BACIU