Mii de credinciosi participã în Vinerea Mare la o procesiune care are loc în Straja-Lupeni. De 17 ani, pe drumul sinuos spre Straja, cu o cruce imensã, în care se aflã o bucatã din lemnul Crucii pe care a fost rãstignit Mântuitorul, oamenii urcã în Vinerea Mare. La fel va fi si în acest an, când credinciosii sunt asteptati la procesiunea religioasã la ora amiezii. Procesiunea este unicã în lume prin lungimea traseului parcurs de credinciosi.
În Vinerea Mare, pornind de la poalele Muntilor Vâlcan si pânã în inima Statiunii Straja, se desfãsoarã un pelerinaj ortodox unic în România, la care participã deopotrivã turisti, credinciosi din zone îndepãrtate ale tãrii, cât si localnici.
„Drumul Crucii” cum este numit pelerinajul presupune parcurgerea unui traseu de zece kilometri între Lupeni si schitul din Vârful Straja situat la 1.440 de metri altitudine. Drumul Crucii este procesiunea care reuneste, de 17 ani încoace, sute de credinciosi din toate cultele. Oamenii vin pentru cã drumul pare a fi similar cu cel parcurs de Iisus Hristos în ziua rãstingnirii pe muntele Golgota, iar acolo, sus, la schitul din Straja, se simt mai aproape de Dumnezeu.
Si în acest an, vin oameni de seamã, care vor însoti procesiunea pânã sus, se vor opri la fiecare popas, asa cum a fãcut Iisus si apoi vor astepta cu smerenie, încãrcati sufleteste, Învierea. Credinciosii duc pe brate si umeri sau însotesc o cruce din lemn masiv, care cântãreste peste 100 de kilograme. Procesiunea religioasã începe de la orele amiezii, din centrul municipiului Lupeni unde cãlugãrii schitului din Straja dar si cei de la Mânãstirea Lainici se roagã si tin o slujbã pentru participanti. Pelerinajul imitã fidel drumul parcurs de Iisus Hristos în ziua rãstignirii pe cruce.
„Alãturi de noi va fi Preasfintitul Gurie, episcopul Devei si Hunedoarei, ceea ce ste o mare bucurie, dar vor veni si preoti din alte judete, în afara celor din Valea Jiului. De exemplu, va veni pãrintele Ioachim, staretul Mãnãstirii Lainici, care, încã de la prima procesiune, în anul 2000, a fost alãturi de noi si acum suntem la cea de a XVII-a. Totodatã, credinciosii vor avea ocazia sã se închine la acea pãrticicã din Crucea Mântuitorului din Straja, unde sunt si moastele mai multor sfinti, dar si la moastele Sfântului Irodion de la Lainici, pentru cã pãrintele Ioachim de la Lainici, va aduce si aceste moaste”, a spus Emil Pãrãu, organizatorul procesiunii.
Pe crucea de peste 100 de kilograme si 5 metri lungime, transportatã de credinciosi cu bratele sunt imagini cu cele 14 popasuri care se fac în drumul pânã la schit, o bucatã de lemn din Crucea pe care a fost rãstignit Mântuitorul, adusã de pe muntele Athos, precum si moastele mai multor sfinti. Prin Drumul Crucii se încearcã rememorarea suferintei la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea pãcatelor noastre. Pelerinajul dureazã mai mult de patru ore, timp în care se merge pe un drum anevoios, iar oamenii sperã astfel sã-si gãseascã izbãvirea de pãcate. Procesiunea a fãcut si miracole de-a lungul timpului. Oameni care erau bolnavi, dupã ce au tinut post si au urmat pelerinajul, au spus cã la scurt timp au simtit o ameliorare a stãrii lor de sãnãtate.Procesiunea a început în anul 2000, iar de atunci a adunat toatã suflarea crestinã din judetul Hunedoara si nu numai. La Straja sunt asteptati si în acest an sute de credinciosi, ca sã se încarce spiritual si sã se pregãteascã pentru marea tainã a Învierii.
Diana Mitrache
Maximilian Gânju