S unt 95 de ani de când a apărut în Valea Jiului publicația „Avântul”, care un
deceniu mai târziu a avut o apariție record. Dar presa a existat aici, mai întâi în limba maghiară, așa cum era firesc. Marian Boboc a găsit pagini ale publicațiilor, cu numele lor și câțiva jurnaliști ai vremii. Pentru că, așa cum a spus în cadrul Conferinței de la Muzeul Mineritului, pe vremuri, ziariștii nu prea se semnau și nici nu își publicau fotografia.

Istoria Văii Jiului nu putea fi explicată mai bine, decât în ziarele vremii. Au apărut sute și mii de pagini, iar ziariștii încercau să informeze populația de aici, formată, în mare parte, din munictori. „În 1887, ianuarie a apărut primul ziar. Era făcut în decembrie. Apoi, Valea Jiului a avut o bogăție de ziare, un patrimoniu foarte frumos, pe care eu l-am cercetat filă cu filă. Și chiar și pe cel în limba maghiară l-am răsfoit”, a spus Marian Boboc, ziarist preocupat de istorie.
Primele ziare erau în limba maghiară și se numeau „Valea Jiului” sau „Petroșani și împrejurimile”, dar și reviste religioase scoase de preoți, în limba română, prin 1916. În 1918, în momentul în care se năștea România, la noi era aici un ziar maghiar, a cărui titlu s-ar traduce „Republica Socialistă România”. În 1921 a fost aici Graiul Muncitorimii și 1922 a fost anul cu cele mai multe ziare tipărite aici: Gazeta Jiului, Curierul Văii Jiului, ori ziare dedicate montaniarzilor.
„Am găsit în biblioteci, foarte multe colecții. La unele ziare, nu am găsit prima ediție, iar la altele, nu am găsuit prima pagină, a primului număr. Am reușit să adun aici, la muzeu primele pagini ale ziarelor timpului, până la Steagu Roșu, ultimul pe care l-am expus”, a mai spus Marian Boboc.
Ideea de a scoate la iveală istoria și așa îi aparține lui Marian Boboc, care a fost catalogat un fel de miner și el, dar care sapă și ridică un alt fel de praf.
„Nu e ușor să stai și să răsfoiești arhivele și să ai răbdarea și apoi să obții informațiile acestea. Ceea ce face el nu e la îndemâna oricui. Într-un fel, el este ca un miner al cărților și al documentelor, pentru că sapă tot timpul, chiar dacă sapă la lumina zilei, ori a lămpii, dar de praf se umple oricum”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Primele pagini ale acestor ziare , precum și ziarul Avântul, sunt expuse la Muzeul Mineritului de la Petroșani.
Diana Mitrache