Suntem pe primele locuri în Europa în ceea ce priveste numãrul bolnavilor de TBC, o boalã ce trebuia de mult timp eradicatã. Putini stiu când sã se prezinte la doctor, iar pacientii depistati, desi scad numeric, nu îsi fac întotdeauna corect tratamentul.
Ar fi nevoie de o lege care reglementeze acest aspect, însã, de o jumãtate de an se vorbeste fãrã vreun rezultat. DSP Hunedoara ne aratã statisticile si medicii de aici recunosc cã a scãzut incidenta bolnavilor, dar tot sunt multi. „Evolutia incidentei acestei boli este în scãdere de la un an la altul si în judetul Hunedoara. În anul 2016 am avut înregistrate un numãr de 191 de cazuri noi de TBC, din care 49 au fost cazuri readmise, iar 2017 un numãr de 155 de cazuri de TBC, din care 29 de cazuri readmise”, a precizat dr. Cecilia Birãu, director DSP Hunedoara.
Tuberculoza se vindecã. Medicii ne spun cã bolnavii au tratament gratuit, dar le atrag atentia sã îl facã în cel mai corect mod. Asta, chiar dacã este de lungã duratã. În caz contrar, rãspunsul este improbabil si poate, tocmai de aceea suntem printre primii din Europa la numãrul de bolnavi, confirmati si mai ales reconfirmati. „Ar trebui sã încercãm, prin toate metodele, sã ajungem celelalte state din Europa, în ce priveste incidenta tuberculozei. Se fac eforturi deosebite, este un program national de supraveghere si control, iar focarele de TBC sunt supravegheate extraordinar de bine. Se asigurã tratament gratuit, dar, datoritã faptului cã tratamentul se întinde chiar si pe 2 ani de zile, sunt persoane care renuntã la el, chiar dacã este gratuit”, mai explicã dr. Cecilia Birãu.
În judetul Hunedoara sunt douã spitale pentru tratamentul acestor bolnavi, la Sanatoriul din Brad si de la Geoagiu si acolo li se asigurã tratament si profilaxie si celor din judetele limitrofe. Când trebuie sã ne prezentãm la medic, ne explicã chiar specialistii. „Orice persoanã, care observã cã tusea care o pune pe sema unei rãceli obisnuite dureazã mult si apare febrã, care se mentine o perioadã, trebuie sã vinã la medicul de familii, iar dacã acesta îl trimite la un medic pneumoftiziolog, pentru un diagnostic rapid, sã o facã si sã urmeze tratamentul, asa încât sã nu aparã focare de TBC”, a mai spus dr. Cecilia Birãu, director DSP Hunedoara.
Legea tuberculozei a fost discutatã pentru prima datã în Comisia de Sãnãtate în septembrie 2017. Initiatorii cer bani de la stat pentru tratamente si conditii mai bune de îngrijire a bolnavilor. Nu avem încã o astfel de lege, iar statisticile aratã cã, anual, în România, 12 mii de persoane se îmbolnãvesc de tuberculozã si trei dintre ele îsi pierd viata în fiecare zi.
Diana Mitrache