Bogdan Kochesch, Managing Partner al Grupului EDUCATIVA, rãspunde întrebãrilor pe care le au studentii în urma referendumului din UK, unde 52% dintre votanti au optat pentru iesirea din UE.

“Nu stim deocamdatã ce se va întâmpla. ÎNSÃ, putem sã ne închipuim si sã sperãm în scenariile mai favorabile, acele scenarii care sunt, de altfel, si logice din punct de vedere al contextului economic si social actual”.

Pe termen scurt (2 – 3 ani)

Marea Britanie este în continuare membrã a Uniunii Europene cu drepturi depline pentru încã 2 ani de la invocarea Articolului 50 din Declaratia de la Lisabona care cel mai probabil se va întâmpla în timpul mandatului urmãtorului Prim Ministru. Faptul cã Marea Britanie este încã Membrã si va fi cel putin pentru urmãtorii 2 — 3 ani, înseamnã cã statutul tinerilor europeni care studiazã si vor începe sã studieze anul acesta în Marea Britanie NU SE VA SCHIMBA: vor beneficia în continuare de împrumutul guvernamental care acoperã taxa de scolarizare, costuri care se ridicã la aproximativ 9.000 de lire anual.

Pe termen mediu si lung 

Lumea academicã din Marea Britanie (având în frunte absolut toate universitãtile) are încredere în influenta ei asupra politicilor economice si sociale. Astfel, considerãm cã statutul studentilor din Uniunea Europeanã nu se va schimba substantial dupã ce iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeanã devine efectivã.

Desi suntem întristati de decizia majoritãtii electoratului britanic, trebuie, în spirit democratic sã o respectãm. Rezultatul referendumului din Marea Britanie NU reprezintã o barierã pentru studentii si forta de muncã calificatã sau pentru cooperarea economicã, academicã si socialã. Avem încrederea cã schimbãrile urmãtoare nu vor fi radicale si nu vor afecta accesibilitatea si calitatea educatiei în Anglia, Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord.

Sursa AGERPRESS