Pe parcursul anului 2019, la nivel national, politistii au emis 7.986 de ordine de protectie provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate în ordine de protectie. Cea mai parte a ordinelor de protectie provizorii a fost emisã la solicitarea victimelor, 39 la solicitarea altor persoane si 77 la solicitarea altor institutii abilitate în acest sens. Din punct de vedere al locului comiterii faptei, 66% dintre ordinele de protectie provizorii au fost emise pentru fapte comise în mediul urban.
Ce se întâmplã cu aceste victime? Nimic. Si tocmai despre asta încearcã procurorii sã tragã un semnal de alarmã.
„Încerc sã impun o stiintã care este inventatã de un român, care este de origine evreu si a fost avocat în perioada interbelicã în Bucuresti, Benjamin Benderson. Nu este posibil ca, lumea aceasta a justitiei, procurori si judecãtori, sã nu înteleagã cã rolul lor este sã rezolve problemele victimelor si nu ale politicienilor. De asta, victima nu are voie sã îsi facã dreptate în statul de drept si lucrurile parcã merg invers”, spunea, la vizita sa în Valea Jiului, alãturi de doctorul Aurel Vainer, generalul Dan Voinea, procuror criminalist.
În ceea ce priveste faptele penale din domeniul violentei domestice, în 2019, fatã de anul precedent (2018), au fost înregistrate scãderi cu peste 64% la infractiunile de exploatarea cersetoriei si cu peste 12% la cele privind folosirea unui minor în scop de cersetorie, cu 36% la cele de vãtãmare corporalã, cu peste 21% la tentativã de omor, cu 16% la faptele de corupere sexualã a minorilor, cu peste 12% la loviturile sau vãtãmãrile cauzatoare de moarte si cu peste 5% la abandon de familie. Toti acesti oameni sunt victime, însã, victimologia, ca stiintã, la noi nu existã. Si asta o spun cei care au lucrat zeci de ani în acest domeniu. „Victimologia este o stiintã importantã pentru justitie si, în marile universitãti, din lumea bunã, ca sã spun asa, ea este o stiintã obligatorie. Se scrie si se studiazã, în timp ce în România nu se stie de ea. Nu ne intereseazã victimele ”, a mai spus generalul Voinea.
Tristul adevãr, sustinut cu cazuri gen cel din Caracal, vin sã completeze un tablou în care victimele sunt absolut neluate în seamã. Nu se ocupã nimeni de o victimã a unui viol, dupã ce învinuitul este sau nu prins. Victima poate primi o despãgubire în bani, dar uneori nici pe aceia nu îi primeste. Pentru a veni în sprijinul victimelor, la noi existã doar posibilitatea emiterii ordin de protectie. Astfel, la sfârsitul anului 2018, a fost aprobat si publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne si al ministrului muncii si justitiei sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violentã domesticã de cãtre politisti. Ordinul de protectie provizoriu se emite de cãtre politistii care, în exercitarea atributiilor de serviciu, constatã cã existã un risc iminent ca viata, integritatea fizicã ori libertatea unei persoane sã fie pusã în pericol printr-un act de violentã domesticã, în scopul diminuãrii acestui risc.
Diana Mitrache