C ontrolul ce a avut loc timp de o săptămână în centrele de îngrijire ale bătrânilor din județul nostru au scos la iveală o serie de nereguli. Nu sunt toate grave, dar prefectul a cerut remedierea lor urgentă. Din păcate, pentru 3 centre se așteaptă Ordonanța președințială, ca să poată intra controlul.

De la lipsa autorizației
ISU, la deficiențe ce țin de sănătatea oamenilor intrnațâi în centrele din județul nostru. Toate au dus la amenzi, sau avertismente. Concret, au fost 275 de avertismente și 71 de contravenții, amenzile fiind în valoare de 422.500,00 lei. Toate, pentru deficiențe.
„În principal, este lipsa de personal. Sunt beneficiari în situații destul de grave și sunt imobilizați la pat. Iar ei trebuie să beneficieze de asistență din partea îngrijitorilor, medicilor, asistenților. Iar apoi este deficiența de spațiu. Sunt probleme din punct de vedere al sănătății publice, a alimentației. Sunt fără autorizații sanitar-veterinare și pot duce la pericole”, declară Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Sunt și 3 centre în care comisia de control nu a putut să intre. Unul este la Deva, unul la Băcia și un al treilea la Cristur.
„Am cerut vineri seara, Tribunalului Hunedoara, Ordonanță președințială în toate cele 3 locații și am înaintat și acțiune pe Fond, pentru toate cele 3 locații, pentru a putea să relocăm persoanele din acestea. Sper să nu dăm o notă doar de a controla, ci, în special, de a îndrepta lucrurile care nu sunt în spiritul legii și cele care pot să conveargă la un trai indecent a celor din aceste centre”, mai spune prefectul.
Au fost verificate 58 de centre rezidențiale din sectorul privat și cel public. 22 de centre sunt pentru copii, 15 centre sunt destinate persoanelor vârstnice, 16 pentru persoane cu dizabilități, două altor persoane dependente.
Diana Mitrache