U nul dintre ei a asaltat instanțele de judecată cu plângeri pentru că nu are suport pentru săpun la duș, a primit mere doar o dată pe săptămână sau că ouăle sunt mici și nu au ștampilă de identificare. Nici de bucătar nu este încântat, așa că a trecut la reclamații.
Lista cu nemulțumiri a deținutului este mult mai lungă iar pentru fiecare ”abatere” s-a adresat instanței cu plângere. Până și magistrații Judecătoriei Deva, instanță la care este arondat Penitenciarul Deva, au constatat că pușcăriașul folosește instrumentul juridic al plângerii în mod abuziv, ”ca mijloc de presiune pentru a constrânge administrația locului de deținere să îi satisfacă pretențiile privitoare la cantitățile hranei primite, deși administrația locului de deținere respectă dispozițiile legale privind norma de hrană la care este alocat petentul, ceea ce constituie o exercitare abuzivă a acestui drept procesual”. În ultima sa plângere ajunsă pe
rolul Judecătoriei Deva, pușcăriașul este nemulțumit și că nu are un ”Chef” în bucătărie. ” Este nemulțumit deoarece prepararea hranei se realizează de către deținuți necalificați și nepricepuți, iar alimentele sunt tocate la beci de un tocător sub orice critică. (…) Nu a văzut deloc în hrană să fie varză, pătrunjel și alte rădăcinoase, iar ouăle sunt mici și nu au ștampilă de identificare, pâinea este foarte mică și rea la gust, laptele de o calitate foarte proastă și lungit cu apă, carnea (nu primește 100 de grame, ci 40-50), orez de foarte slabă calitate, iar cartofii și morcovii folosiți la prepararea alimentelor ar fi stricați”, se reține în plângerea individului.
A descoperit adevăratul motiv
Individul s-a lansat în a face plângeri pe bandă rulantă după ce a fost ”concediat” din bucătăria penitenciarului. ”Petentul și-a exprimat în mod constant nemulțumirea cu privire la faptul că a fost retras de la munca pe care o desfășura tocmai la blocul alimentar al unității penitenciare (f. 141), de la acel moment începând a formula prezentele plângeri, acesta arătând în mod repetat în fața judecătorului de supraveghere a privării de dorește a relua munca, astfel că formularea repetată a acestor plângeri se explică și din acest motiv. Nu este întâmplător, așadar, că petentul nu a formulat nemulțumiri privind activitatea blocului alimentar al unității sau a alimentelor oferite spre consum persoanelor deținute pe întreaga perioadă de timp (de aproximativ 1 an) cât acesta a prestat munca în cadrul unității, dar a început formularea acestor plângeri imediat ulterior acelui moment”, a arătat magistratul. Plângerile individului au fost probate ca neîntemeiate și respinse de Judecătoria Deva.