Doar urgenţele mai ajung la spitale acum, de când a izbucnit epidemia mondială generată de infectările cu coronavirus. Medicii spun că sunt mult mai puţini cei care se adresează acum specialiştilor şi nici medicii de familie nu prea mai pot face multe. În general, aceştia evită acum contactul cu pacienţii lor, cât pot de mult. Nici măcar cardurile de sănătate nu au mai fost utilizate şi nici bilete de trimitere în ambulatoriile de specialitate nu au mai fost emise.
„Nu funcţionăm cu carduri, Ele au fost eliminate, pentru că, ar putea fi o sursă de infectare. Nu se eliberează nici bilete de trimitere în perioada asta, pentru policlinici şi spitale. Acolo se face programarea telefonică şi se crează un culoar, sau se amână, în funcţie de starea pacientului. Noi, medicii de familie, am preluat o serie de tratamente, pe care, în mod normal, se prescriau medicii specialişti din policlinică. Multe policlinici s-au închis, cum este cea de la Vulcan, sau Lupeni”, a spus dr. Constantin Gheorghiu, medic de familie.
Singurul spital din Valea Jiului, în care ambulatoriul de specialitate a fost deschis, este cel de la Petroşani, care nu a fost declarat spital COVID, ori suport, dar şi acolo activitatea a fost oarecum diminuată.
„La spital se poate adresa orice pacient care are o urgenţă. În funcţie de ce permite legislaţia, activitatea este deschisă pentru urgenţe şi tratamente cronice, acolo unde este necesară scrierea de reţete, cum ar fi oncologia, sau pentru diabetici. Activitatea este, de asemenea, deschisă şi la nivelul ambulatoriului”, a spus dr Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgenţă din Petroşani.
Medicii de familie au preluat o parte din atribuţii, dar, de cele mai multe ori, pacienţii sunt îndrumaţi mai bine prin telefon. Se evită astfel, spun specialiştii, aglomeraţiile care ar face şi mai mult rău. „Facem tele-medicină, în general şi, dacă sunt cazuri deosebite, îi chemăm pe pacienţi şi la cabinet. Dar, cu foarte mare atenţie facem asta. Trimitem reţetele, bolnavilor cronici, la care nu apar modificări, la schema de tratament, pe mail sau pe telefon şi se descarcă la farmacie. Astfel, pacienţii beneficiază de tratamentele corespunzătoare. Cei cu afecţiuni acute, ne contactează telefonic şi, în funcţie de cum ne dăm seama ce ar putea fi, le prescriem un tratament simptomatic”, mai spune dr Gheorghiu.
Atât medicii de familie, cât şi spitalele, au creat condiţii cu precădere pentru bolnavii infectaţi cu coronavirus. Cele mai multe unităţi medicale, au externat toţi bolnavii în momentul izbucnirii epidemiei şi la urgenţă au ajuns cu precădere doar cazurile grave.
Diana Mitrache