Am ajuns la ultima etapă de implementare a programului de colectare selectivă a gunoiului în Hunedora, iar în Valea Jiului s-au mai făcut ultimele investiții. Sunt mașini ce vor compacta deșeurile reciclabile și, cei care au implementat sistemul vorbesc despre o perioadă ce ne va duce spre o reușită, în câțiva ani.

Au fost parcurse mai multe etape pentru colectare selectivă a deșeurilor din Valea Jiului și, după ce au apărut pubelele colorate, cum au apărut și câteva mașini în plus. Despre ce este vorba ne spune cel care gestioneză sistemul în județul nostru, cel care a prezentat joi un soft ce monitorizează frecvența cu care sunt ridicate deșeurile menajere. „Conceptul „plătește pentru cât arunci” se referă la frecvența
pentru ridicarea pubelei negre, cu deșeuri menajere.Dacă depunem corect și colectăm corect, scade frecvența, pentru că va crește selectarea și procentul de reciclare, în Valea Jiului crește aproape
spectaculos. De aici încolo începe treaba grea, în ce privește conștientizarea populației”, a spus Dan Stoian, director executiv ADI Sistemul de Gestionare al Deșeurilor Hunedoara.
Și, dacă vă gândiți că noi colectăm selectiv și mașin de gunoi mesteză deșeurile, aflați că de cum, există mai multe utilaje și că sta nu o să se mai întâmple. Cel puțin asta spun cei care au
implementat sistemul.
„Avem compactoare pentru deșeuri menajere, separate. Au mai venit, săptămâna trecută, două mașini. Am vorbit cu SUPERCOM ne mai vine o mașină de compactare a deșeurilor menajere și la ora asta, capacitatea de ridicare este cu peste 30% mai mare decât cea de generare, pentru că sacul galben se ridică cu așa-numitele săgeți. Reciclabilele se ridică cu compactoare și acolo problema este ce depune fiecare la ghenă. Există o echipă ce a venit de la București și care a terminat pe Petrila și a ajuns la Petroșani și care verifică platformele. Platformele noi, care sunt puse la dispoziție, vor fi împrejmuite, mobilate și securizate toate pubelele”, a mai spus Dan Stoian.
Softul ce este pus în funcțiune de acum poate monitoriza cantiatea de gunoi pe care mașinile o ridică de la fiecare punct de colectare, dar și dacă a fost selectat corect. Singura problemă rămâne la blocuri, unde populația trebuie conștientizată și unde activitățile cerșetorilor de la ghenă fac imposibilă colectarea selectivă. „Avem un soft dezvoltat chiar de Supercom, mașini, pubelele sunt venite cu o întîrziere de câteva luni, din cauza COVID -19. Practic, softul este o solicitare ce vine de la UE, pentru gestionarea deșeurilor și astfel va fi evitată orice subiectivitate, în verificarea colectării. Ne dă data, ora, numărul de ridicări pe fiecare pubelă, fiecare client va fi identificat cu un cod și noi vom ști câte pubele am luat”, a completat și Radu Chircă, director tehnic al SC Supercom SA Valea Jiului.
Cei de la Supercom spun că acum gestionează cam 480 de platforme la blocuri și că doar de aici se mai aduc deșeuri la stația de sortare. Dar recunosc că, în timp, și aici se va realiza selectarea corectă.
„Problema este că oricum,
noi nu ne bazăm pe oameni că le colectează selectiv și ca acea fracție să fim siguri că va fi pusă unde trebuie, o vom sorta. Părerea mea este că acum, noi ne punem
probleme ce vor exista pe viitor. Suntem la început. Hai să colectăm cât mai multă fracție reciclabilă, să o sortăm și apoi să o reciclăm. După aceea să vedem cât e pubela galbenă numai carton, cred că trebuie să o discutăm peste un an”, a conchis Radu Chircă.
Diana Mitrache