Nu mai putin de 40 de clase de liceu vor functiona în Valea Jiului, în anul scolar urmãtor. Sunt clase pentru care elevii au optat, atunci când au fost chestionati. Vorbim despre copiii care acum se aflã în ultimul an de gimnaziu, iar numãrul lor este de peste 1.100.
Cei mai multi, însã, au ales filiera teoreticã si, tocmai de aceea, în liceele ce nu au astfel de profile, au fost eliminate câteva clase, cum este cazul Colegiului Economic Hermes din Petrosani, unde douã clase au fost transferate spre învãtãmântul tehnologic, acolo unde firme de profil încheie parteneriate.
„La liceul din Uricani avem 3 clase aprobate, în proiect, la Lupeni, 4 clase la Liceul Teoretic, 4 clase la Liceul Tehnologic. La Vulcan, au propus 8 clase, 8 au fost aprobate, la nivelul ISJ. În Petrosani, la Colegiul Mihai Eminescu 4 clase, la CNI. Carmen Sylva – 4 clase, la Hermes 4, douã de liceu, douã de profesionalã, deci 4. La Leonida 3, iar la Petrila 6 propuse, 6 propuse cîãtre Ministerul Educatiei. Cifra de scolarizare o aprobã MEN, prin HG, atunci când o aprobã pentru toate judetele”, a spus Maria Stefãnie, inspector general ISJ Hunedoara. Împãrtirea s-a fãcut, spun inspectorii, dupã o analizã atentã si care a scos în evidentã ce vor elevii din clasele gimnaziale. „În acest an, ne uitãm la numãrul de elevi din clasa a VIII-a si regãsim 1.118 elevi. Dacã împãrtim aceastã cifrã la 28, cã asa spune metodologia, care spune câti elevi sã fie într-o clasã de liceu, regãsim aproape 40 de clase pentru Valea Jiului, asa încât sã oferim sanse tuturor absolventilor de clasa a VIII-a din zonã sã opteze pentru un loc într-o clasã dintr-o unitate din Valea Jiului”, a mai adãugat inspectorul general Maria Stefãnie.
Sunt si tineri care aleg învãtãmântul profesional si tehnic si în judet sunt 21 de astfel de institutii de învãtãmânt, iar o parte dintre ele au parteneriate cu firme private. „La nivelul Vãii Jiului existã 6 licee cu profil tehnologic, din care douã au si filierã teoreticã. În ultimii ani, a crescut numãrul agentilor economici care au solicitat pregãtirea elevilor în diverse domenii si anume: Dacã, în 2014 -2015 erau 64 de agenti economici care au încheiat parteneriate cu unitãtile scoalre, la nivelul judetului, în vedera scolarizãrii elevilor în învãtãmântul profesional, la nivelul anului 2016 – 2017 erau 111 agenti economici, iar pentru anul scolar viitor sunt în jur de 140 de agenti economici care doresc sã lucreze în parteneriat cu scolile, atât cele care scolarizeazã elevi timp de 3 ani, dar si în învãtãmântul dual”, a mai adãugat si Lavinia Ilina, inspector scolar pe probleme de management. Întreg sistemul de învãtãmânt a fost gândit de inspectorii scolari care au fãcut studii cu privire la ce optiuni au elevii din clasele a VIII-a, dar si de cererea pietei muncii. Nu sunt excluse noi tendinte si inspectorii scolari spun cã vor adapta oferta periodic, în functie cu ceea ce cere piata muncii. În plus, inspectorii sustin cã, indiferent de câte clase sunt desfiintate, niciun titular nu si-a pierdut functia.
Diana Mitrache