Într-o săptămână, administratorii de la CEH spun află care le este valoarea clădirilor inventariate şi care trebui să fie date în plată.
Vorbim despre clădiri energetice, cum sunt ele denumite, construcţii mai importante sau mai puţin importante, despre care, cei care gestionează acum situaţia din CEH spun că vor acoperi o parte din datoriile colosale ale complexului pe huilă. Evaluatorii nu au putut ajunge aici pe perioada pandemiei, dar acum au fost şi au stabilit exact ce au de făcut. „A luat fiecare mină în parte şi a văzut la faţa locului bunurile pe care le-a evaluat prin intermediul internetului. Urmează să stabilească acum care este valoarea lor. Vorbim de clădiri, terenuri, bunuri, cărora trebuie să le stabilească preţul şi să ştim exact despre ce vorbim. De exemplu, Termocentrala Paroşeni, bănuim că, având investiţia japoneză, poate ajunge spre 200, poate 300 de milioane de euro”, a spus Cristian Roşu, administrator special la CEH.
Datoriile CEH ajung acum la 6 miliarde de lei, aproape un miliard şi jumătate de euro, bani care trebuie plătiţi. Până atunci, însă, evaluatorii spun că vorbesc şi de planul de reorganizare al complexului, plan ce va duce, cel mai probabil, la crearea Complexului Energetic Valea Jiului. „Cred că de săptămâna viitoare vom începe lucrul pe planul de reorganizare. Atunci primim şi raportul evaluatorului, care ne va spune care sunt valorile pe care le-a evaluat, ca, în momentul în care ne apucăm de plată, să ştim exact care sunt paşii pe care îi avem de făcut”, mai spune administratorul special Cristian Roşu.
Planul de reorganizare, spune administratorul special, nu va presupune concedierea oamenilor. La momentul preluării în insolvenţă a CEH, societatea avea datorii de 7 miliarde de lei, cu tot cu penalităţi, în condiţiile în care la termocentrala Paroşeni nu s-a lucrat mai deloc. CEH are aproximativ 4.150 de angajaţi, dintre care 1.000 sunt angajaţi la cele două termocentrale, adică aproximativ 700 la Mintia şi alţi 300 la Paroşeni.
Diana Mitrache