Caietul de sarcini privind licitatia pentru deponeul ecologic de la Bârcea Mare a fost din nou contestat, iar administratiile din Valea Jiului cautã acum solutii pentru a mãri deponeul de aici, dar si pentru a transporta o parte a deseurilor acumulate spre alte gropi din tarã.
Retim Timisoara si IRIDWEX GROUP Bucuresti sunt cele douã societãti care contestã licitatia Consiliului Judetean Hunedoara. Este pentru a doua oarã când cei de la RETIM Timisoara contestã procedura de licitatie pentru darea în administrare a deponeului ecologic. Cele douã societãti s-au opus modului de calcul al tarifelor si nu numai.
Toate ne vor costa enorm si asta pentru licitatia pentru deponeul deja construit la Bârcea Mare a fost, din nou, amânatã deocamdatã.
„În decembrie 2016, CJH a ridicat pe SEAP noul caiet de sarcini, cu rectificãrile pe care le-am fãcut, în functie de observatiile pe le-am primit, înainte de decembrie 2016. La acest nou caiet de sarcini au apãrut iar contestatii, care se cantoneazã în 3 zone: una a structurii de tarife, a doua, a modului de asumare a riscurilor si o alta viz-a-vis ce cele 70.000 de tone de deseuri pe care le-am preluat, cu titlul de gratuitate, în deponeul de la salubritate”, a declarat Mircea Bobora, presedintele C J H.
Consililul Judetean, însã, asteaptã pânã sãptãmâna aceasta deciziile Consiliului de Solutionare al Contestatiilor, pentru a sti exact cum poate pregãti licitatia propriu-zisã. „Echipa de la CJH va rezolva problema acestui deponeu, ca sã rezolvãm odatã problema deseurilor din judetul Hunedoara si, nu în ultimul rând, pentru cã e pãcat de o investitie neutilizatã”, a mai adãugat Mircea Bobora, presedintele C J H.
În tot acest timp, deseurile din Valea Jiului ajung la Petrosani si platforma este gestionatã de la Vulcan. Primarul Gheorghe Ile, însã, cautã solutii ca sã mai încapã gunoiul pe care îl face populatia din aceastã parte a judetului. „Deja noi am încercat sã luãm legãtura cu alte deponee, ca sã putem duce de la Petrosani deseurile în altã parte. Trebuie sã lucrãm la reducerea cantitãtii, prin trierea lor, cam cu 15 pânã la 20 % anual, asa încât sã mentinem aceastã groapã de la Petrosani, pânã va fi gata deponeul de la Bârcea Mare”, a precizat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Sute de tone de deseuri ajung la Petrosani din Valea Jiului si Gheorghe Ile atrage atentia cã nu mai poate fi amânatã deloc problema selectãrii acestora.
„La toate aceste deseuri trebuie fãcutã trierea, recuperat ce se poate recupera, fãcute contracte cu cei de la Bucuresti, ca sã putem câstiga bani pentru reciclare si sã putem mentine preturile stabilite. Odatã cu introducerea taxei de 80 de lei pe tonã, va creste mult pretul la gunoi si toatã lumea va suferi din acest punct de vedere”, a mai spus primarul Ile.
Cantitãtile de deseuri pe care populatia le produce sunt uriase. Statisticile aratã cã doar de la Vulcan pleacã aproximativ 260 de tone lunar, atunci când nu plouã sau ninge. Dacã este umezealã, cantitatea de deseuri ajunge si la 300 de tone pe lunã, în conditiile în care de aici deseurile sunt selectate. Celalalte orase, însã, produc si mai mult gunoi. Uricaniul produce 80 de tone lunar, Lupeniul 400 chiar si 500 de tone de deseuri lunar, însã diferenta ar putea fi datã de selectarea materialelor reciclabile.
Diana Mitrache