Motto: informatie presupune cunoastere. Cunoastere înseamnã pregãtire si competentã
Minerii Vãii Jiului si liderii lor de sindicat au dreptul si în special obligatia de a cunoaste si a introduce în Contractele Colective de Muncã (CCM) legislatia în vigoare privitoare la hranã caldã si gratuitã pentru lucrãtorii din subteran.
Scurt istoric legislativ
În timpul Grevei Minerilor Vãii Jiului din 2 – 3 august 1977 de la Lupeni a fost propus, dezbãtut si aprobat un set de 23 de revendicãri socio – politice – set de revendicãri care la data de 3 august 1977 au fost prezentate în fata lui Nicolae Ceausescu (aflat chiar în mijlocul minerilor grevisti) si aprobate punctual si în totalitate de acesta. La data de 5 august 1977, în sediul Primãriei din Petrosani, m-am aflat fatã-n-fatã cu echipa guvernamentalã si de partid în frunte cu Ilie Verdet (prim vicepresedinte al Guvernului Republicii Socialiste România si secretar organizatoric al Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman) si Gheorghe Panã (presedintele Uniunii Generale a Sindicatelor din România – UGSR) unde am discutat despre revendicãrile de la Lupeni, la solicitarea expresã a lui Nicolae Ceausescu (Secretar General al Partidului Comunist Roman si Presedinte al Republicii Socialiste România). În cadrul acelor discutii tensionate si dure n-am acceptat nici o ciuntire a setului revendicativ de la Lupeni si în plus Ilie Verdet si Gheorghe Panã au acceptat doar pe jumãtate propunerea mea de a se oferi gratuit tuturor minerilor din subteran din România 2 (douã) mese calde: o masã/hranã caldã la intrarea în subteran si a doua la iesirea din subteran. Mai exact, Ilie Verdet si Gheorghe Panã au acceptat doar o masã/hranã caldã la intrarea în subteran.
Urmare a propunerii mele, la data de 19 septembrie 1977 a fost emis Decretul Consiliului de Stat nr. 330/1977 semnat de Nicolae Ceausescu. Iatã mai jos continutul integral al Decretului de Stat nr. 330/1977
–
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:
Art. 1.
Începând cu data de 1 septembrie 1977 retributiile tarifare ale muncitorilor si maistrilor care lucreazã la locurile de muncã direct productive în subteran-abataje, lucrãri de pregãtire, deschideri si investitii miniere din unitãtile miniere din subordinea Ministerului Minelor, Petrolului si Geologiei vor fi mai mari cu 5% fatã de cele prevãzute în Decretul Consiliului de Stat nr. 188/1977 pentru aplicarea majorãrii retributiei personalului muncitor.
Art. 2.Anexa nr. 2 la Decretul Consiliului de Stat nr. 188/1977 se completeazã potrivit anexei nr. 1.
Art. 3.Personalul din unitãtile miniere, din subordinea Ministerului Minelor, Petrolului si Geologiei, care lucreazã în subteran, va primi gratuit, la intrarea în schimb, o masã caldã în limita sumei de 6 lei.
Sumele necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli se suportã din fondurile asigurãrilor sociale de stat.
Art. 4.Indicatorii economici si financiari aprobati pe anul 1977 Ministerului Minelor, Petrolului si Geologiei se modificã cu influentele ce decurg din aplicarea prevederilor prezentului decret, potrivit anexei nr. 2*). În mod corespunzãtor se modificã planul national unic, volumul si structura bugetului de stat, aprobate pe anul 1977.
Art. 5.Anexele nr. 1 si 2 fac parte integrantã din prezentul decret.
NICOLAE CEAUSESCU
Presedintele Republicii Socialiste România
Bucuresti, 19 septembrie 1977.
Nr. 330.
Acest decret (330/1977) a devenit Legea nr. 63/1977, prin Articol unic, care n-a fost niciodatã abrogatã si deci încã este în vigoare. Iatã mai jos continutul integral al Legii nr. 63/1977:
Marea Adunare Nationalã – MAN
Legea nr. 63/1977 pentru aprobarea Decretului Consiliului de Stat nr. 330/1977 privind unele mãsuri pentru atragerea personalului la locurile de muncã productive din subteran
În vigoare de la 03.12.1977
Alãturata lege are drept obiect aprobarea decretului cuprinzând norme cu putere de lege, emise de Consiliul de Stat dupã sesiunea a V-a, legislatura a VII-a a Marii Adunãri Nationale, în diferite domenii ale activitãtii economice, sociale si al organizãrii de stat. Decretul a fost examinat si avizat favorabil, înainte de adoptarea lui de cãtre Consiliul de Stat, de comisiile permanente ale Marii Adunãri Nationale si de cãtre Consiliul Legislativ, observatiile si propunerile fãcute fiind luate în considerare la emiterea lui. Deoarece normele cuprinse în acest decret au putere de lege, ele au fost supuse spre dezbatere si adoptare Marii Adunãri Nationale, în conformitate cu art. 64 pct. 1 din Constitutie.
REPUBLICA SOCIALISTÃ ROMÂNIA
În temeiul articolului nr. 57 din Constitutia Republicii Socialiste România semnãm si dispunem sã fie publicatã în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România:
Legea nr. 63 din 25 noiembrie 1977 pentru aprobarea Decretului Consiliului de Stat nr. 330/1977 privind unele mãsuri pentru atragerea personalului la locurile de muncã productive din subteran; Marea Adunare Nationalã a Republicii Socialiste România adoptã prezenta lege.
Articol unic.
Se aprobã Decretul Consiliului de Stat nr. 330/1977 privind unele mãsuri pentru atragerea personalului la locurile de muncã productive din subteran. Aceastã lege a fost adoptatã de Marea Adunare Nationalã în sedinta din 25 noiembrie 1977.
Presedintele Marii Adunãri Nationale, NICOLAE GIOSAN
Bucuresti, 25 noiembrie 1977.
–
Alba/neagra cu masa caldã pentru mineri
Prin Legea nr. 158 din 14 mai 2004 Parlamentul României a ABROGAT INITIAL Decretul Consiliului de Stat nr. 330/1977 si Legea nr. 63/1977 (masã caldã si gratuitã pentru mineri). Aceastã lege a fost adoptatã de Camerã Deputatilor în sedinta din 27 aprilie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constitutia României, republicatã. La scurt timp Parlamentul României a revenit asupra Legii nr. 158/2004 (cea de mai sus) si a eliminat abrogarea Decretul Consiliului de Stat nr. 330/1977 si Legea nr. 63/1977 (masã caldã si gratuitã pentru mineri).
SÃ FIE FOARTE CLAR: a fost si încã este în vigoare legislatia privind masã caldã si gratuitã pentru toti minerii din România prin Decretul Consiliului de Stat nr. 330/1977 si Legea 63/1977 (arãtate integral mai sus). Orice abatere
trecutã si/sau prezenta de la aceastã legislatie a fost si este nulã si I-L-E-G-A-L-Ã.
ATENTIE mineri ai Vãii Jiului si în special lideri de sindicat: vã rog sã observati cã la Art. 3 din Decretul Consiliului de Stat nr. 330/1977 se aratã cã valoarea mesei calde la acea vreme (1977) a fost, citez: „în limita sumei de 6 lei” (suma rezonabilã la acea vreme). Când negociati Contracul Colectiv de Muncã tineti cont si negociati dur pentru cel putin echivalentul valoric de azi (în RON) al sumei de atunci de 6 lei. Acel echivalent valoric îl puteti obtine usor adresându-vã Bãncii Nationale a României (BNR) si solicitati rãspunsul în scris, pentru a-l avea la îndemânã în timpul negocierilor. Va mai rog sã observati cã atât în Decretul Consiliului de Stat nr. 330/1977 cât si în Legea nr. 63/1977 nu se face vorbire de niciun tichet de masã sau orice altceva valoric ca echivalent al mesei calde si gratuite pentru lucrãtorii din subteran. Dacã as fi în locul liderilor minerilor de sindicat de azi din Valea Jiului as negocia foarte dur Contractul Colectiv de Muncã (CCM) folosindu-mã de încãlcarea legislatiei în vigoare de cãtre CEH privitoare la masã caldã si gratuitã pentru mineri. Adicã, în timpul negocierilor Contractului Colectiv de Muncã, le-as pune în fata conducãtorilor CEH 2 (douã) variante, din care sã-si aleagã numai una, anume: 1) fie tragerea la rãspundere juridicã pentru încãlcarea legislatiei în vigoare si compensarea valoricã pentru neacordarea mesei calde si gratuite sau 2) dublarea valorii mesei calde si gratuite, reactualizata prin echivalentul valoric stabilit de BNR.
Altã legislatie curentã si ajutãtoare
Acordarea mesei calde si gratuite se mai face si în conformitate cu Normele generale de protectie a muncii, articolul 155 (1) care stabilesc obligatia angajatorului de a asigura „alimentatie de protectie” salariatilor „care lucreazã în locuri de muncã cu conditii grele si vãtãmãtoare”, caracteristicile calitative si cantitative ale alimentelor fiind stabilite în baza recomandãrii medicului de medicinã muncii – art.155 (2) si constituie obiect al contractului colectiv de muncã. Dreptul la hranã caldã si gratuitã pentru mineri e garantat si prin Legea securitãtii si sãnãtãtii în muncã, nr. 319/ 2006, apãrutã în Monitorul Oficial 646/ 26.07.2006.Legea nr. 319/ 2006, cu modificãrile si completãrile legislative la zi, este deja aliniatã la legislatia Uniunii Europene transpunând Directiva Consiliului nr. 89/391/CEE, privind introducerea de mãsuri pentru promovarea îmbunãtãtirii securitãtii si sãnãtãtii lucrãtorilor la locul de muncã, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãtilor Europene (JOCE) nr. L183/ 1989.
Cu urãri de bine cãtre toti minerii Vãii Jiului si succes în negocierea Contractului Colectiv de Muncã (CCM) în care sã se specifice distinct dreptul la masã caldã si gratuitã (conform legislatiei încã în vigoare din anul 1977, arãtatã mai sus) la un punct valoric (în RON) cât mai ridicat.
Constantin Dobre, fost organizator si conducãtor al Grevei Minerilor din Valea Jiului, Lupeni, 2-3 august 1977