Sunt multi oameni care au acasã câini din rase considerate pericolase, însã, cei care ajung sã îi si declare sunt, probabil, mult mai putini. Vorbim despre oameni care ignorã legislatia, însã, politistii spun cã sunt vigilenti.
Numãrul celor pentru care sunt depuse acte la politie nu este foarte mare, însã, îmbucurãtor este faptul cã acestia nu au creat vreodatã probleme.
„În momentul de fatã, la Politia Petrosani sunt înregistrati 17 câini din rase periculoase pentru care legislatia în vigoare prevede obligativitatea cã stãpânii acestora sã ia mãsuri pentru a-i declara unitãtii de politie competente teritorial”, a spus Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Declarati sau nu, stãpânii lor au grijã si nu au fost deloc incidente periculoase. Asta, desi cu ani în urmã, un astfel de câine a muscat o femeie în campusul din incinta Universitãtii din Petrosani.
„În ultima perioadã nu au fost semnalate vãtãmãri corporale ale unor persoane datorate neglijentei stãpânilor în legãturã cu acesti câini”, a mai adãugat purtãtorul de cuvânt al IPJ Hunedoara. Bazã legalã pentru derularea activitãtilor cu câini periculosi sau agresivi este datã de prevederile OUG 55/2002 privind regimul de detinere al câinilor periculosi sau agresivi si ale Legii nr. 60/2003, iar acestia au obligativitatea de a-i declara si a-i plimba în conditii de  sigurantã maximã, în public.  Prin câini agresivi se întelege orice câine care, fãrã sã fie provocat, muscã sau atacã persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participã la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.
Diana Mitrache