Curaj, socializare, incluziune. Cam așa se poate rezuma ideea celor care au adus un perete pentru cățărări și copiii cu și fără dizabilități care să urce în corzi. A fost un prim experiment în Valea Jiului, iar cei mici s-au arătat foarte încântați să își arate priceperea și curajul.
„Am mai urcat pe un perete de munte, nu e prima dată pentru mine, dar îmi place să fac asta”, a spus primul copil care, la Uricani, a escaladat peretele de cățărare.
„Sunt aici cu copilul meu care are o afecțiune din spectrul autist. A venit să își întreacă frica”, a spus și o mamă, care venise să își încurajeze copilul.
„E prima dată când ne urcăm pe așa ceva. Ne este și frică, dar vrem să vedem dacă avem curaj până la urmă”, au spus câteva fete care stăteau încă în așteptare.
Totul vine să completeze ideea de mișcare, de socializare și pe cea de acceptare a celor care au anumite dizabilități.
„Sunt 100 de copii implicați în proiect și ne bucurăm că am putut să facem acest parteneriat. Este special pentru copiii cu dizabilități și eu sper să se distreze bine azi. Avem și noi copii implicați și sunt și eu nerăbdătoare să văd cum va fi”, a spus Felicia Romanescu, consilier educativ, cea care a ajuns la acest eveniment și cu doi copii, dintre care unul cu tulburare din spectrul autist, dar și cu o altă fetiță care este nevăzătoare.
„Noi suntem o asociație care face terapie prin escaladă pentru copiii cu dizabilități. Și facem asta de 10 ani. Știm să ne cățărăm și îi ajutăm și pe alții, care, în mod terapeutic, își pot depăși limitele impuse de dizabilitate. Azi avem aici un proiect inedit, susținut financiar de Kaufland România și implementat de „În stare de bine” și avem mai multe evenimente în fiecare oraș din Valea Jiului”, a spus Emilia Mocan, director de dezvoltare Climb Again.
Profesorii au spus, la rândul lor, că astfel de activități, în care copiii ies din școală și socializare sunt extrem de bine-venite. „Orașul Uricani este mic și elevii aveau nevoie de acest proiect, că au nevoie să se joace, să lucreze în echipă, iar din primele impresii, realizez că este ceva extraordinar”, Alexandru Sultan, director adjunct al Liceului Tehnologic Retezat din Uricani.
„Ca orice mișcare, o văd utilă și pe aceasta. Copiii au nevoie și de alte activități, în afară de fotbal, plimbare prin parc sau să stea în curtea școlii”, a adăugat și Ionuț Năsălean, profesorul de sport.
Cățărarea, ca terapie, vine să le arate copiilor că sunt curajoși și că își pot învinge fricile. Iar faptul că sunt implicați și elevi cu dizabilități, i-a încurajat pe toți să escaladeze zidul până sus.
Diana Mitrache