Gheață, culoare, noapte, lumini și multă adrenalină. Sunt ingredientele cu care o mână de pasionați ai muntelui au făcut spectacol, la lăsarea întunericului, pe Cheile Jiețului. Au găsit un perete total înghețat și l-au luminat ca-n povești. Ce a urmat a atras atenția tuturor.
An de an, mai mulți pasionați de drumeții pe munte și de cățărare pe ghețari, ori versanți abrupți, ajung pe Cheile Jiețului. Cascadele de aici îngheață-bocnă, la temperaturile ce au trecut de minus 10 grade Celsius, în ultimele zile, așa că locul a fost perfect pentru pasiunea lor. Au început din timpul zilei și, la lăsarea întunericului, și-au dat seama cât de minunat devine totul, mai ales că foarte mulți trecători s-au oprit și i-au admirat. „A fost ideea unui prieten, care a făcut asta încă de acum 20 de ani. Și noi am zis să ducem la un alt nivel. A fost foarte frumos. Toată lumea a fost foarte plăcut impresionată. E mult mai interesant noaptea să te cațeri pe gheață”, a spus Atilla Dobai, unul dintre cei care a participat la această inedită cățărare nocturnă.
Vremea rece și luminile lanternelor pe care le-au dus cu ei au creat acest spațiu desprins parcă din scenarii de film. Au participat și mai mulți curajoși, pentru că oricine poate încerca asta, cu un echipament adecvat. „Peste 10 am fost. Toți pasionați de cățărare. Au venit oameni din Timișoara, din București și chiar ni s-a alăturat un tip care este ghid de cățărare, așa-zisul ghid de canyoning. El chiar a introdus în nomenclatorul de meserii această meserie de ghid de canyoning, care înainte nu exista”, mai spune Atilla, care a povestit că primele corzi au fost montate aici de alți pasionați de cățărare și că, de această dată, din cauza frigului, corzile au înghețat pur și simplu, devenit adevărate furtune de gheață. La unele dintre ele au și renunțat, pentru că nu se mai puteau cățăra cu ele.
Dar gerul nu a fost un impediment. Ba, dimpotrivă. Au profitat de peretele de gheață, iar luminile au dat, per ansamblu, scena de film. Și, cei care au ajuns pe Cheile Jiețului s-au putut bucura de acest spectacol pe viu. „Am pus și o lumină roșie în spatele gheții și dădea foarte bine efectul acesta. Practic, totul a început când, la lăsarea serii, am scăpat o lanternă în spatele gheții și ne-am dat seama ce frumos luminează ghețarul. Așa că am continuat cățărarea și toată lumea a venit să ne privească”, mai spune Atilla Dobai.
Cât vremea va continua să fie rece, aici vor mai fi astfel de încercări de escaladare a versantului de gheață, iar cei care fac asta spun că sunt gata să îi învețe pe cât mai mulți cum pot deveni cățărători adevărați, indiferent că urcă pe un versant de piatră, sau pe unul de gheață, ziua sau noaptea..
Diana Mitrache