D upă ce gunoaiele și masele plastice depozitate în Colonia Vulcan au luat pentru a 5-a oară, Agenția de Mediu a făcut măsurători, precizând faptul că, și după 24 de ore, efectele erau resimțite. Dar, în timpul incendiului, locuitorii din zonă au fost puternic afectați de emisiile de noxe.
Ca urmare a evenimentului din 6 noiembrie, ora 4, când s-a declanșat un incendiu la hala unde se află depozitate deşeuri, aparţinând SC PREGOTERM SA Vulcan, APM Hunedoar a măsurat valorile indicilor de calitate a aerului prin interme-diul staţiei automate HD-5.
Pulberile din aer măsurau, la 24 de ore distanță de eveniment, cantități duble de noxe, față de oricare zi precedentă, sau următoare. Astfel, potrivit datelor oficiale, pentru data 4 noiembrie, concentrația era de 30,16 micrograme/mc, a doua zi, concentrația era de 28,34 micrograme/mc, iar în ziua incendiului, pe tot parcursul celor 24 de ore a fost o medie dublă, adică, 42,33 micrograme/mc.
Georgeta Barabaș, directorul Agenției de Protecție a Mediului Hunedoara spune că „pentru ziua în care a avut loc incendiul se constată o creştere cu aproximativ 30% a pulberilor degajate în atmosferă, ceea ce constituie o degradare semnificativă a calităţii aerului care cu siguranţă are impact şi asupra sănătăţii populaţiei”.
Menţionăm că, în orele în care incendiul s-a propagat valoarea indicatorului de referință a fost mult mai mare decât 50 micrograme/mc, dar valoarea indicelului pentru data de 06.11.2022 reflectă media orară care cuprinde şi orele dinaintea propagării incendiului şi după ce acesta a fost stins.
„Pentrul operatorul SC PREGOTERM SA Vulcan, APM Hunedoara a stabilit obligaţii de mediu în sensul eliminării tuturor categoriilor de deşeuri stocate în hala în care s-a produs incendiul şi dacă aceste obligaţii ar fi fost îndeplinite evenimentul n-ar mai fi avut loc”, mai precizează Georgeta Barabaș.
În funcție de acește măsurători, Garda de Mediu urmează să stabilească măsuri, dar și cuantumul amenzilor pe care primăria Vulcan le va achita.
Diana Mitrache