Castorii au recucerit teritoriile din județul nostru. Și, chiar dacă nu au fost văzuți, amenajările pe care le lasă în urmă și copacii roși de dinții lor puternici stau mărturie. De altfel, silvicultorii au publicat imagini în care arată cum aceștia au realizat adevărate „construcții hidrotehnice”, dovadă că, un animal pe cale de dispariție cândva, este acum prezent și lucrează de zor.

„Castorul european cucereşte noi teritorii în judeţul Hunedoara!” Asta susțin silvicultorii din Hunedoara.
Considerat dispărut din fauna României în anul 1823, castorul a fost reintrodus după aproape 200 de ani, în perioada 1998-2003, pe râurile Mureş, Olt şi Ialomiţa. Vorbim despre 182 de castori.
De atunci, spun silvicultorii, a început răspândirea continuă a speciei pe tot mai multe teritorii. Iar acum, i-au descoperit la noi, surpriza fiind una de proporții.
„Am fost și noi foarte surprinși. Știam că au fost eliberați, pentru repopulare pe râul Mureș și am găsi exemplare în anii trecuți, în apropierea Mureșului, dar nu ne așteptam să ajungă la o altitudine atât de mare, în munți”, declară
În acest an, silvicultorii au descoperit că aceste animale au cucerit şi Munţii Orăştiei, pentru că urmele lor au fost descoperite la Ocolul Silvic Grădişte, la 700 m altitudine şi la o distanţă de cca. 30 km faţă de râul Mureş. Și, mai mult, au găsit adevărate amenajări cu crengi, pe care silvicultorii le-au numit, în glumă „amenajări hidrotehnice”
„E o amenajare pe care ei o folosesc ca să își depoziteze hrana și să locuiască în respectivele baraje”, mai spune ing silvic Corina Coandă, Direcția Silvică Hunedoara
Direcţia Silvică Hunedoara a realizat o primă evaluare a populaţiilor de castori din fondul forestier în anul 2021, când a fost estimată prezenţa a aproximativ 36 de exemplare, care stau pe cursuri de apă afluente ale râului Mureş, din ocoalele silvice Ilia şi Dobra.

Diana Mitrache
foto Direcția Silvică Hunedoara