Casa Vulcanilor participă la expoziția internațională Deep Surfaces: Architecture to Enhance the Visitor Experience at UNESCO Sites, organizată de Biroul Regional UNESCO pentru Știință și Cultură în Europa.
Centrul de interpretare este coordonat de Asociația Drag de Hațeg și face parte din infrastructura de vizitare a Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului administrat de Universitatea din București. Este un obiectiv de vizitare recunoscut pentru felul în care îmbină patrimoniul geologic, sustenabilitatea și implicarea comunității.
Realizată integral prin tehnici manuale, cu materiale naturale locale, prin implicarea a peste 300 de voluntari, Casa Vulcanilor funcționează fără electricitate sau apă curentă, având o amprentă ecologică minimă. Este un spațiu viu de explorare interactivă, în care vizitatorii devin, pentru câteva ore, cercetători într-un laborator în aer liber, descoperind vulcani preistorici, fosile și povestea Pământului.
Proiectul este apreciat și pentru rolul său educativ, prin modul în care oferă oportunități de formare și implicare activă pentru voluntarii Geoparcului, consolidând legătura dintre comunitate și patrimoniul local.
„Faptul că acest proiect local din Țara Hațegului este inclus într-o expoziție internațională organizată de UNESCO, în contextul prestigios al Bienalei de la Veneția, este o recunoaștere a valorii sale educaționale, arhitecturale și sociale. Este o dovadă că inițiativele sustenabile și participative pot avea un impact semnificativ, inclusiv la scară internațională”, subliniază Alina Ciobanu, coordonatoarea Casei Vulcanilor.
Evenimentul este găzduit la Palazzo Zorzi din Veneția și se desfășoară în perioada 10 mai – 23 noiembrie 2025, fiind inclus ca eveniment asociat celei de-a 19-a Expoziții Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia.
Informații suplimentare despre evenimentul internațional sunt disponibile pe
site-ul oficial UNESCO: https://www.unesco.org/en/articles/deep-surfaces-architecture-enhance-visitor-experience-unesco-sites
Adina POPA