O dezbatere pe tema “Drumul Vãi Jiului spre Alba Iulia” a avut loc la Petrosani. Autorul cãrtii, care este una de o mare însemnãtate pentru istoria hunedoreanã, profesorul universitar Mircea Baron a tinut sã ofere câteva repere istorice.
Cartea-document prezintã faptele înaintasilor nostri, cei care au fãcut posibilã unirea. În acest an se comemoreazã 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desãvârsirea statului national român, realizatã prin unirea tuturor provinciilor românesti. Prof. Univ. Dr. Mircea Baron sustine cã aceastã carte a fost o provocare. Au fost de strâns date istorice extrem de rare despre prezenta hunedorenilor la Alba Iulia. „La Alba Iulia au fost 1228 de delegati si deputati, dar pe lângã cei 1228 de delegati si deputati, cifrele sunt relative, unii vorbesc de 100.000, altii de 150.000 de români care s-au adunat pe câmpul lui Horea…dar acolo au fost prezente 166 de comune din Transilvania, dintre care 36 au fost din judetul Hunedoara, o prezentã masivã a hunedorenilor la Alba Iulia. Valea Jiului a fost prezentã la Alba Iulia”, a spus prof. Univ. Dr. Mircea Baron, autorul cãrtii-document.
Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, apreciazã cã aceastã initiativã de a scrie o astfel de carte-document este mai mult decât lãudabilã. Cunoasterea trecutului este importantã pentru a ne întelege istoria, pentru a putea cinsti memoria tuturor celor care au clãdit cu multã trudã asezãmintele de astãzi si pentru a ne putea întelege prezentul.
“Faptul cã la 1 decembrie 1918 s-a fãcut aceastã mare unire a românilor a fost un lucru extraordinar. Clasa politicã si oamenii au fãcut posibil acest lucru prin inteligenta pe care au avut-o si cum au stiut sã punã în operã acest act extraordinar. Noi, ca societate româneascã, la 100 de ani de la acest eveniment, din pãcate nu ne-am ridicat si nu ne ridicãm la nivelul asteptãrilor lor. Mi-as fi dorit ca odatã cu sãrbãtorirea a 100 de ani de la unire sã putem sã circulãm pe autostrãzi de la est la vest, de la nord la sud. Pe lângã faptul cã a fost sfintitã Catedrala Neamului, România nu se laudã cu nimic la 100 de ani de la Marea Unire. Sper sã avem întelepciunea, noi ca popor, si sã trecem cât mai rapid peste aceastã etapã si sã redevenim uniti, sã putem ca stat si tarã si sã creãm conditii pentru ca cei 3 milioane de români care sunt plecati din tarã sã se întoarcã acasã. Aceasta ar fi dezideratul care ar trebui sã ne motiveze”, spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Continuând seria demersurilor documentaristice, Mircea Baron a scris un nou volum “Drumul Vãii Jiului spre Alba Iulia 1914-1918”. Cartea are 270 de pãgâni si este structuratã în douã pãrti. Potrivit autorului, în prima parte se regãseste un studiu de aproape 90 de pagini, în care valorificând, cu precãdere documente de arhivã s-a reusit deslusirea câtorva pasi pe care Valea Jiului i-a fãcut în anii primului rãzboi mondial, si mai ales, în toamna anului 1918. A doua parte a cãrtii cuprinde “Documente”, pe care se bazeazã textul istoric. La dezbatere au participat preoti, reprezentanti ai societãtii civile, dar si câtiva tineri basarabeni, studenti ai Universitãtii din Petrosani.
Monika BACIU