Pentru cã la 1 octombrie vorbim de vârstnici, Caritas a adus la sediul din Petrosani, oameni în vârstã cãrora le-a testat putin sãnãtatea.
Sunt bãtrâni care recunosc cã altfel nu ar fi avut ocazia sã îsi facã analizele, iar acest gest al voluntarilor de aici, care se ocupã zilnic de bãtrânii singuri si abandonati în casele lor, vine într-o perioadã în care fiecare simtea aceastã nevoie.
„Am venit ca sã îmi ia tensiunea si glicemia. Nu mai tin minte de când nu mi-am fãcut analizele.. Am profitat acum de ocazie, cã la pensia mea, nu am posibilitatea sã merg la medic. Acum s-a nimerit gratis si multumesc”, mi-a spus o bãtrânicã, ce pleca linistitã cã are analizele bune la glicemie si tensiunea este în grafic.
„Am venit pentru ca sã ne facem analizele si sã fim sigure cã suntem bine si este o situatie nemaipomenitã. Eu vin, în fiecare an, aici si mereu aflu cã sunt bine. Vin si acasã la mine voluntarii si mã ajutã si îmi pun medicamentele. Mi-ar fi greu fãrã ei”, ne mãrturiseste o altã bãtrânicã, ce venise si cu o vecinã la analize.
„Mi-a luat tensiunea si glicemia, dar nu sunt probleme si, pentru vârsta mea, sunt corespunzãtoare. De anul trecut nu am mai fãcut. Doar la spital, am fãcut analize de sânge. Aici am mai fost si acum un an, dar e bine”, mi-a spus un alt domn.
Si, printre cei care au profitat de ocazie, dacã tot era în zonã, s-a numãrat chiar primarul Tiberiu Iacob Ridzi, care a recunoscut cã nu îsi mai verificase nici el starea de sãnãtate de ceva timp. „Mi-am luat si eu tensiunea si glicemia. E o actiune a celor de la Caritas si cred cã sunt binevenite actiunile celor de aici, pentru cei care au ocazia astfel sã îsi verifice aceste minime date medicale. Adevãrul este cã, de vreun an de zile, nu mi-am luat nici eu tensiunea si glicemia”, a spus, dupã ce si-a fãcut analizele, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Oamenii de la Caritas sunt aceia pe care îi vedem prin scãri de bloc cã merg sã ajute câte un bãtrân. Acum au venit din nou sã le afle starea de sãnãtate, iar gestul lor a fost primit cu multe multumiri din partea celor ce au fost acolo.
Ziua de 1 octombrie, însã, le-a fost dedicatã tocmai acestor oameni.
„Credem cã e cel putin o zi în care trebuie sã ne aducem aminte cã în comunitatea noastrã sunt vârstnici care au nevoie de îngrijire. Sunt multi bãtrâni care nu au niciun fel de protectie socialã si, din pãcate, sunt din ce în ce mai putini oameni care le trec pragul lor”, a spus Alexandru Kelemen, coordonator al activitãtii Caritas în Valea Jiului.
De fapt, cei de la Caritas fac asta zilnic, pentru cã doar ei se ocupã de zeci de bãtrâni care nu s emai pot deplasa, iar nicio rudã nu le este atât de aproape cât sã facã asta pentru ei.
„Încercãm sã ajutãm cât mai multe persoane vârstnice. Avem 42 de beneficiari din Valea Jiului si avem trei angajati specialisti. Mai ales pentru problemele medicale, este nevoie de un asistent medical, de un îngrijitor si un asistent social. Avem si un voluntar din Germania, care este alãturi de noi si ne ajutã cu aceste persoane si mai avem nevoie de voluntari si ajutor. Cine doreste, ne poate sprijini, dar toti putem face simple gesturi. Cum? Fiecare avem în blocul nostru, în cartier, bãtrâni, si poate cã ar trebui sã ne mai interesãm, din când în când, ce mai fac vârstnicii ”, ne îndeamnã Alexandru Kelemen.
Ziua persoanelor vârstnice a adus la Caritas multi bãtrâni, fiecare cu grijile si problemele lui, dar, la plecare, toti au fost multumiti cã cineva i-a întrebat mãcar de sãnãtate.
Diana Mitrache