A tracțiile turistice pot fi distribuite în două
categorii distincte: naturale și antropice. Sunt analizate în acest capitol și posibilitățile de petrecere a timpului liber, complementare atracțiilor propriu-zise, precum și
companiile de divertisment.

”Atracțiile turistice naturale principale sunt atașate categoriilor turism practicabil specifice zonei: ecoturismul, turismul activ și turismul cultural și de eveniment. Atracțiile turistice naturale principale sunt ariile naturale protejate, formele de relief specifice, elemente individuale sau elementele naturale identitare din punct de vedere cultural. Cele mai importante atracții naturale sunt ariile protejate, precum parcurile naturale și cele naționale. Se evidențiază Parcul Național Retezat (Vest), Parcul Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina (Est) și Parcul Natural Defileul Jiului (Sud), precum și totalitatea
ariilor naturale protejate care înconjoară toată Valea Jiului, transformând-o în cel mai mare areal urban complet înconjurat de rețele naturale protejate Natura 2000”, arată masterplanul pentru turism.
Atracțiile turistice naturale pot fi îmbunătățite pentru a oferi o experiență mai bună turiștilor și pentru a spori atractivitatea lor. Din perspectiva conservării și protejării mediului înconjurător, un aspect fundamental în îmbunătățirea atracțiilor turistice naturale este conservarea și protejarea mediului. Aceasta poate implica implementarea unor măsuri de gestionare durabilă a resurselor naturale, monitorizarea impactului asupra mediului și aplicarea unor politici și reglementări adecvate pentru a menține integritatea și frumusețea atracțiilor naturale.
”Din perspectiva dezvoltării infrastructurii și a facilităților, pentru a îmbunătăți atracțiile turistice naturale este importantă dezvoltarea sprijinului acordat vizitatorilor. Aceasta poate include reabilitarea și construirea de noi poteci și trasee bine marcate, punerea la dispoziție a informațiilor și a panourilor de orientare, instalarea de facilități de agrement (ex. bănci, toalete) și asigurarea accesului la apă potabilă și la alte servicii de bază”, mai notează masterplanul.
Monika BACIU