Care este viitorul Vãii Jiului? Ce rol va avea mineritul în viitor? Ce se poate face? La toate aceste întrebãri si nu numai se cautã rãspunsuri. O dezbatere pe tema viitorului Vãii Jiului a avut loc la Bucuresti.
Programul destinat Vãii Jiului a fost lansat, la Bucuresti. Uniunea Salvati România împreunã cu Platforma România 100 au lansat un program pentru Valea Jiului prin care se urmãreste construirea unor proiecte care sã ajute la îmbunãtãtirea calitãtii vietii locuitorilor din zona minierã. “Viitorul Vãii Jiului: Perspective de dezvoltare durabilã” se va derula pe urmãtoarele sase luni cu scopul de a crea o implicare civicã realã si functionalã a celor din Valea Jiului. Proiectul vizeazã trei zone esentiale: culturã, social si economic. În perioada care urmeazã vor avea loc mai multe consultãri cu cetãtenii din Valea Jiului astfel încât perspectiva localã sã primeze în elaborarea proiectelor. Ca urmare a dorintelor si necesitãtilor identificate se vor construi proiecte economice, sociale sau culturale care sã ajute Valea Jiului sã se dezvolte pe cele trei axe si a crea o implicare localã care sã poatã sustine aceste proiecte. Perspectivele antreprenoriale si culturale vor fi prioritare pentru un cât mai bun efect la nivel social.
”Am decis sã merg în Valea Jiului în urma accidentelor miniere de anul trecut. Am deschis un cabinet parlamentar la Petrosani si am sustinut cauza Vãii Jiului la Bruxelles. Am descoperit oameni implicati si rigurosi care îsi doresc sã creadã cã viata lor se poate schimba în bine. Noi, tinerii ne putem implica cu adevãrat pentru a schimba viziunea care a marcat ani de zile aceastã zonã. Putem sã îi sustinem pe locuitorii Vãii Jiului pentru a vedea si altceva decât abandon si spectrul sãrãciei. Îmi doresc sã gãsim puterea de a-i face sã înteleagã cã existã solutii la nevoile lor, cã existã proiecte antreprenoriale care se pot naste din comunitãtile lor si cã aceste proiecte pot aduce rezultate clare si eficiente. Dezbaterea de astãzi a arãtat cã existã deja lideri locali, oameni dedicati care fac deja o diferentã realã în Valea Jiului. Trebuie doar sã îi sustinem sã creeze punti în comunitãtile lor si sã actioneze” a declarat Cristina Prunã, deputat USR si membru în Comisia pentru Industrii si Servicii.
Din partea Platformei România 100 a fost prezent fostul ministru al Muncii în mandatul Guvernului Ciolos, Dragos Pîslaru. Valea Jiului riscã sã treacã printr-o perioadã în care depopularea sã fie un pericol urias. Lipsa perspectivelor, incapacitatea decidentilor de a oferi variante alternative si îmbãtrânirea populatiei sunt factori agravanti. În ciuda acestor premise negative, Valea Jiului este o zonã cu un potential urias, atât din perspectivã socialã, cât si culturalã. Mineritul a contribuit la constructia unei perspective sociale cu bune si cu rele, dar astãzi am vrea sã punem accentul pe legãtura puternicã pe care pericolul o construieste între oameni. În acelasi timp, perspectiva culturalã pe care o zonã puternic industrializatã o poate aduce prin patrimoniul industrial este relevantã si meritã dezvoltatã. Valea Jiului poate sã fie un exemplu de bune practicipentru societatea româneascã dacã reusim sã renuntãm la prejudecãti si îi oferim o sansã.
”Povestea Vãii Jiului este în primul rând despre reconcilierea cu noi însine. Am ajuns sã trãim într-o tarã care are pãrti ale ei deconectate de la corpul ei central, pãrti rãtãcite pentru cã nu am stiu ce sã facem cu ele si cum sã le pãstrãm alãturi unele de celelalte. Îmi doresc ca prin proiectul pe care îl demarãm astãzi sã învãtãm sã le reconectãm pentru cã ele sunt pline de istorie si aceastã istorie ne apartine tuturor. Cred cã este nevoie de o dublã perspectivã, una civicã prin care participarea cetãtenilor sã fie marcantã si substantialã astfel încât sã îi determinãm sã se întoarcã acolo unde s-au nãscut si au trãit. A doua perspectivã este cea de reconciliere socialã si aici este nevoie de un efort considerabil pentru cã trebuie sã învãtãm cã sunt multe lucruri pe care le împãrtãsim. Mult mai multe decât cele care ne despart.” a declarat Dragos Pîslaru din partea Platformei România 100.
Valea Jiului înseamnã minerit. Este primul efect pe care o dezvoltarea mono-industrialã o are asupra unei zone. O captureazã si o defineste pânã la pierderea oricãrei alte trãsãturi identitare. Ce faci însã când industria care te caracterizeazã se îndreaptã cu pasi repezi spre disparitie. Nevoia de redefinire este vitalã si cei care locuiesc în zona Vãii Jiului au nevoie sã redescopere alte activitãti economice care îi pot ajuta sã prospere. Perspectiva antreprenorialã functioneazã atât timp cât crezi în ea si depui eforturi constante. Dar bunã guvernare localã, functionarea institutiilor si acordarea politicilor zonale sunt vitale pentru orice antreprenor. Din Valea Jiului au participat Vlad Florea (membru USR Petrosani), Adina Vintan (fondator Valea Jiului Society), Alexandru Kelemen (presedintele Caritas Petrosani), Ancuta Iordãnescu (activist din Valea Jiului – Asociatia Copii pentru Viitor), Mihai Danciu (Asociatia Planeta Petrila), dar si alte persoane care au avut un cuvând de spus legat de problematica Vãii Jiului.
Monika BACIU